Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Iranu se zbog problema s alkoholom otvara 150 rehabilitacijskih centara

iran

Zbog sve većeg problema alkoholizma u Iranu, ova zemlja planira otvoriti više od 150 centara za rehabilitaciju, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama “Financial Timesa” u Iranu je ovisnost o alkoholu manja nego u Rusiji i Njemačkoj, ali se troši više pića koja sadrže veliki postotak alkohola.

Podaci kojima raspolaže Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), pokazuju kako u Iranu prosječan ovisnik o alkoholu godišnje popije 24,8 litara čistog alkohola. U Rusiji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji ova potrošnja je mnogo manja.

Pretpostavlja se da se u Iranu godišnje popije 420 miliona litara alkohola.

Stručnjak koji se bavi ovisnicima o alkoholu Said Sefatian izrazio je zadovoljstvo što će se otvoriti tako veliki broj centara.

“U najmanju ruku vlasti su prihvatile da se otvore rehabilitacijski centri u zemlji”, kazao je Sefatian i dodao kako osobe koje će raditi u tim centrima moraju biti kvalifikovane za taj posao.

Potrošnja alhokola i njegova prodaja u Iranu je zabranjena 1979.godine, međutim izuzetak predstavljaju manjine koji nemaju tu zabranu.

Prvi centar za rehabilitaciju osnovan je 2013. godine, međutim javnost je tada smatrala kako ovo nije veliki problem i da su centri nepotrebni.

Prema formalnim podacima, godišnje između 60 i 80 miliona litara alkohola dođe u Iran ilegalnim putevima. Od toga 20 miliona litara policija zaplijeni.

S druge strane, pošto je ovisnost u zemlji velika, većina alkoholnog pića proizvede se u kućama.