Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nalazi državnih revizora

Troše javni novac kao da je njihov: Osporen aranžman za zgradu Dodikovog kuma

Foto: Vijeće ministara BiH

Povećali vrijednost za objekat iako to UIO od njih nije tražila, navode revizori.

Aktuelno Vijeće ministara BiH, koje je imenovano 25. januara prošle godine, u najkraćem, nije dobro upravljalo javnim finansijama koji premašuju milijardu KM. Državna revizija je imala mnogo zamjerki u izvještaju o izvršenju budžeta institucija BiH.

Kako su ustanovili, kasnilo se s usvajanjem budžeta. On je tek usvojen 20. marta prošle godine.

Državni revizori su konstatovali da je Upravi za indirektno oporezivanje BiH odobren značajno veći iznos sredstava za nabavku građevine, od traženog iznosa.

Odstupanje od Zakona

Naime, Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH, odobrilo  povećanje vrijednosti projekta za 31.500.000 KM ili 83% od ukupne prvobitne vrijednosti višegodišnjeg projekta, uz saglasnost Ministarstva, iako je prethodno pomenutim Uputstvom dozvoljeno povećanje do maksimalno 10% od ukupne vrijednosti višegodišnjeg projekta.

-Uvidom u dokument Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2023. godinu koji je Ministarstvo 16.11.2022. godine uputilo Vijeću ministara BiH na usvajanje, Upravi na poziciji nabavka građevina su predložena sredstva u iznosu od 5.000.000 KM. Međutim, po usvajanju Globalnog okvira, pri izradi novog nacrta budžeta, Ministarstvo je Upravi predložilo povećanje sredstava za 34.550.000 KM iako Uprava kao budžetski korisnik to povećanje nije tražila.  Razlog i osnova za iskazano povećanje sredstava nisu navedeni, niti je kroz službene zabilješke obrazloženo povećanje raspoloživosti sredstava na ovoj poziciji – naveli su revizori.

Kako su zaključili, Navedeno postupanje Ministarstva finansija (na čelu sa ministrm Srđanom Amidžićem op.a.) predstavlja odstupanje od Zakona o finansiranju institucija BiH (člana 7.) i provedbenim propisima propisanih procedura podnošenja i odobravanja budžetskog zahtjeva koji se zasniva na iskazanim potrebama budžetskog korisnika. U konačnici, po usvajanju budžeta za 2023. godinu, Upravi za indirektno oporezivanje je odobreno 39.550.000 KM na poziciji nabavke građevina. Tokom godine vršena je izmjena i dopuna odobrenih sredstava na ovoj poziciji.

Stav Ambasade SAD

Inače, kupovina objekta za UIO višestruko je problematizovana kako u medijima tako i u Parlamentarnoj skupštini BiH, između ostalog i zbog toga što što će po svemu sudeći biti kupljenna od unaprijed poznatog ponuđača odnosno firme u vlasništvu Mileta Radišića, koji se spominje kao kum Milorada Dodika. Inače, ova firma je jedina i dostavila ponudu.

I Američka ambasada u BiH je u svojoj kampanji na društvenim mrežama pod nazivom „Where is the money“ problematizirala ovaj aranžman te je navela:

-Milorad Dodik manipuliše državnim sredstvima. Državni budžet BiH uključuje sredstva za Upravu za indirektno oporezivanje za kupovinu novog sjedišta u Banjoj Luci. Ovaj projekat je pet puta raspisan na tenderu, tako da je ostala samo jedna kompanija za sklapanje ugovora. Ko će u Dodikovom krugu imati koristi od ovog sumnjivog procesa? Ova vrsta korupcije ima stvarne troškove za stanovnike RS i cijele BiH.

Nadalje, revizori su kada je riječ o trošenju javnovca u Vijeću ministara BiH ustanovili različito tumačenje i primjena odredaba Metodologije za raspoređivanje zaposlenog unutar platnog razreda koja je donesena kao podzakonski akt Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Zatim, različito postupanje institucija prilikom odobravanja plaćenog odsustva i prekovremenog rada, neuredno i neblagovremeno podnošenje zahtjeva za refundacije isplaćenih naknada za vrijeme bolovanja, te isplate stimulacija u kumulativnim iznosima većim od zakonom dozvoljenih.

Naveli, da i dalje postoje slučajevi da se akti institucija, koji su dostavljeni Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH, ne razmatraju, kao i slučajevi neblagovremenog usvajanja i davanja saglasnosti na akte budžetskih korisnika od Vijeća ministara BiH.

-Među dostavljenim materijalima se radi i o pitanjima koja mogu imati uticaj na poslovanje institucija u pogledu funkcionalnog obavljanja njihovih nadležnosti i ostvarenja ciljeva poslovanja budući da odluke koje donosi Vijeće ministara BiH imaju finansijski, pravni, sigurnosni i općedruštveni značaj – istaknuli su revizori.

Dodali su da nepravovremeno razmatranje i usvajanje dostavljenih materijala na sjednicama Vijeća ministara BiH može za posljedicu imati ograničavanje aktivnosti institucija BiH i negativne efekte po javna sredstva, s obzirom na to da od samog odgovora i odluka Vijeća ministara BiH zavisi dalji način funkcionisanja institucija u okvirima njihove nadležnosti. 

Također, ustanovili su da nizak nivo izvršenja kapitalnih izdataka u najvećoj mjeri je posljedica dugogodišnje neefikasne realizacije višegodišnjih projekata.