Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno pisanje Fokusa

Sutkinje u korupciji zbog sinova? Tužilaštvo BiH: Istraga je u toku

sud bih
Foto: Armin Durgut / Pixsell

Istražuje se dodjela predmeta sutkinjama čiji su sinovi dobili pripravnički staž u VSTV-u za vrijeme Debevca na čelu Suda BiH

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine zvanično su za Fokus potvrdili da vode istragu vezano za sumnje u nezakonito djelovanje nekoliko aktuelnih sudija Suda BiH. Riječ o slučaju štimanja CMS sistema za automatsku raspodjelu sudskih predmeta na način da se odabranim sudijama dodjele određeni predmeti.

Podsjetimo, Fokus je u jučerašnjem tekstu otkrio informaciju da se u okviru proširene istrage protiv suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, provjeravaju i navodi o dodjeli predmeta sutkinjama Jadranki Brenjo i Nadi Papo i to onih predmeta u kojima je tužena strana VSTV.

Riječ je o parničnim predmetima odnosno upravnim sporovima.

UDT: Predmet je u radu

Naime, u prijavi je ukazano na spregu sada već suspendiranog predsjednika Suda BiH te direktora Sekretarijata VSTV-a Admira Suljagića koja je za cilj imala zaključavanje CMS-a na način da sistem prepozna jednog slobodnog sudiju kojem treba dodijeliti predmet.

Također, kako je prijavljeno, ručno su sudijama dodijeljivani predmeti od interesa.Prema prijavi, pomenute sutkinje su zadužile konkretne predmete u kojima je tužena strana VSTV. Zauzvrat, ističe se u prijavi, dobile su protuuslugu na način da su njihovi sinovi odradili pripravnički staž u VSTV-u.

Istraga je u toku, a više detalja vezano za istragu u ovoj fazi ne možemo davati- kazali su nam u Tužilaštvu BiH uz napomenu da se ovom objavom ne prejudicira ishod krivičnog postupka i ne narušava princip presumpcije nevinosti.

Također, i iz Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a Fokusu je zvanično potvrđeno da je upravo ovaj predmet u radu i da će odluka biti donesena u zakonskom roku, a odgovor od Suda BiH još čekamo.

Istraga protiv Debevca i Mehmedagića

Podsjetimo, 9. avgusta je saopćeno da pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) pretresaju servere Suda BiH, odnosno CMS sistem za automatsku raspodjelu i upravljanje sudskim predmetima, koji je uveden 2009. godine s ciljem smanjenja mogućnosti zloupotreba pri dodjeli sudskih predmeta, te bolje kontrole pristupa pravosudnim spisima.

U okviru proširene istrage koju Tužilaštvo BiH vodi protiv suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, pripadnici SIPA-e vrše pretresanje servera CMS-a Suda BiH, zbog postojanja osnova sumnje u zloupotrebe prilikom dodjele predmeta u rad sudijama”, saopštilo je tada Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Ranka Debevca i Osmana Mehmedagića, bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), koje sumnjiči da su zloupotrijebili položaj i nezakonito prisluškivali uposlenike državnog suda i tužilaštva tokom 2020. godine, kako bi saznali detalje nekoliko istraga protiv organizovanog kriminala i korupcije.