Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasio se OHR

Schmidt je odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj predstavi u Banjoj Luci

Christian Schmidt
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Christian Schmidt

“Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga mogao posjetiti visoku predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine”, poručili su iz OHR-a

Ured visokog predstavnika u BiH objavio je danas na društvrenim mrežama da posjeta Christiana Schmidta Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena.

Navedeno je da je visoki predstavnik danas svjesno odlučio da ne učestvuje u “orkestriranoj pozorišnoj predstavi”, vodeći računa o interesima svih građana BiH, te da on nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Istaknuto je da je Schmidt danas razgovarao s potpredsjednikom RS Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima u Republici Srpskoj i da su dogovorili da se uskoro sastanu i nastave razgovor. Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom.

OHR je naglasio da usijane spekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, visokog predstavnika u BiH Christiana Schmiidta danas je u Banjaluci trebalo bi održati niz sastanaka sa opozicionim liderima u Republici Srpskoj, a nakon najave predsjednika tog entiteta Milorada Dodika da će ga MUP RS-a uhapsiti ako pređe međuentitetsku liniju. Ranije ga Dodik nazivao pogrdnim imenima i lažnim visokim predstavnikom. Na Dodikove prijetnje Schmidt je odgovorio kako se uskoro sprema za posjetu Republici Srpskoj, gdje, kako je naveo, ima niz planiranih sastanaka. Ne, to se ipak nije dogodilo. Također, Ćamil Duraković se danas oglasio saopštenjem u kojem je potvrdio da je visoki predstavnik odustao od najavljenog sastanka.