Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republikanski čelnik optužio Trumpa za rasizam

Paul Ryan

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Paul Ryan, u utorak je žestoko napao republikanskog kandidata za predsjednika Donalda Trumpa zbog njegovih “rasističkih” izjava o sudiji meksičkog porijekla, javlja Anadolu Agency (AA).

Trump se inače našao na meti kritika od prošle sedmice kada se obrušio na saveznog sudiju Gonzala Curiela zaduženog za nadzor sudskog postupka za prijevaru protiv Univerziteta Trump, koji je radio od 2005. do 2010. godine bez odgovarajućih dozvola i koji je suočen s brojnim tužbama.

Trump je u četvrtak izjavio da je sudija rođen u SAD-u u meksičkoj porodici u, kako je kazao, “očitom sukobu interesa” jer je “meksičkog porijekla” i član je društva hispanoameričkih pravnika.

“Tvrditi da neka osoba ne može obavljati svoj posao zbog svoje etničke pripadnosti, školski je primjer rasističke izjave. Mislim da se to po svaku cijenu mora osuditi”, kazao je u utorak novinarima Paul Ryan, najviši republikanski čelnik u Kongresu.

Također, republikanski čelnik Senata Mitch McConnell istakao je da bi Trump trebao prestati napadati manjine i početi govoriti o stvarima koje brinu Amerikance.

“Moj savjet našem kandidatu je da počne pričati o stvarima o kojima Amerikanci brinu i da to počne odmah raditi. Vrijeme je da prestane s napadima na ljude s kojima se suočavao, te s napadima na manjinske grupe u zemlji”, rekao je McConnell.

Uprkos kritikama koje je uputio na račun Trumpa, Ryan ga i dalje snažno podržava.

“Veća je vjerovatnoća da će se naša politika provoditi s njim nego s Hillary Clinton”, rekao je Ryan.