Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Bavarske: Vlada Angele Merkel promijenila izbjegličku politiku

3,w=650,c=0.bild

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel napravila je zaokret u svojoj politici prema izbjeglicama i postepeno se udaljila od svoje kulture dobrodošlice, izjavio je Horst Seehofer premijer njemačke pokrajine Bavarske, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Savezna vlada je u potpunosti promijenila svoju izbjegličku politiku, iako to sama ne priznaje”, izjavio je u intervjuu za list “Bild am Sonntag” lider Kršćansko-socijalne unije (CSU), bavarske sestrinske stranke Kršćanskih demokrata (CDU) na čijem čelu je njemačka kancelarka.

“Došlo je do puzajućeg povlačenja od kulture bezuslovne dobrodošlice. Uprkos prizorima sa grčko-makedonske granice nijedan njemački političar danas ne kaže: ‘Granice su otvorene, neka svi dođu u Njemačku'”, dodao je Seehofer.

Merkel je otvorila njemačke granice izbjeglicama prošlog ljeta i tada su Nijemci poželjeli dobrodošlicu onima koji su pristizali na željezničku stanicu u Munchenu, međutim vremenom se raspoloženje javnosti prema strancima mijenjalo nakon čega je njemačka kancelarka počela isticati kako se broj onih koji stižu mora smanjiti.

Broj registrovanih izbjeglica u Njemačkoj do kraja 2015. godine je dostigao 1,1 milion. Broj izbjeglica koji iz ratom zahvaćenih zemalja bliskog istoka dolaze u Njemačku značajno je opao nakon što su susjedna Austrija i zemlje duž takozvane balkanske rute pooštrile kontrole na granicama, a potom u potpunosti zatvorile svoje