Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodice žrtava terorističke NSU: Merkel ne ispunjava obećanje

Osman Taskopru

Osman Taskopru, brat Sulejmana Taskoprua, kojeg su pripadnici terorističke organizacije Nacionalsocijalističko podzemlje ubili 2001. godine, izjavio je kako nema prevelikih očekivanja od suđenja ubicama njegovog brata, javlja Anadolu Agency (AA).

Taskopru je izjavio kako je njegov brat bio piljar u Hamburgu, da su ga članovi NSU-a ubili 27. juna 2001. godine. On je za AA govorio o dešavanjima nakon ubistva i očekivanjima od procesa koji se vodi pred sudom u Minhenu.

Ukazao je na važnost programa povodom sjećanja na žrtve kako se ubistva ne bi zaboravila.

”Kada se organiziraju programi, ljudi se sjećaju“, smatra Taskopru.

Rekao je kako su njegovu porodicu nakon ubistva u raznim oblicima njemačke vlasti, narod i policija krivili za ono što se dogodilo.

”Nisu se vodile istrage o mržnji prema strancima, nije se govorilo o tome. Maltretirali su nas“, rekao je. Dodao je kako uprkos optužbama upućenim ranije na račun njegove porodice koje nisu bile opravdane budući da mu je brat ubijen, još uvijek im niko nije uputio niti izvinjenje.

Prema njegovim riječima, nakon što je 2011. godine otkriven NSU, njemačka kancelarka Angela Merkel porodicu je 2012. godine pozvala u Berlin.

”Sjedili smo za istim stolom. Rekla nam je da žele u potpunosti riješiti slučaj. Obećanje koje mi je tad dala nije ispunjeno“, rekao je.

Upitan o očekivanjima suđenja koje traje već četiri godine, kazao je kako nema neko očekivanje jer se istina ne otkriva.

”Uvijek se krije. Kako se uvijek krilo tako se i dalje krije. Ništa ne očekujem od tog suda”, izjavio je.

Teroristička organizacija NSU smatra se odgovornom za ubistva deset osoba, od toga osam Turaka u naopadima izvedenim od 2000. do 2007. godine. Postojanje organizacije kao i njena uloga u ubistvima slučajno je otrkiveno 4. novembra 2011. godine.

Član NSU-a Uwe Bohnhard pronađen je mrtav 4. novembra 2011. godine nakon pljačke banke, a pretpostavlja se da je riječ o samoubistvu.

Beate Zschape, kojoj se zbog članstva u terorističkoj organizaciji sudi od maja 2013. godine predala se policiji nekoliko dana nakon što je zapalila kuću koju su koristili pripadnici NSU. Zchaepe je jedina živa članica organizacije, a sudi se i četiri osobe za koje se sumnja da su pomagali njoj i organizaciji.

Teroristička organizacija NSU sumnjiči se za deset ubistava, dva bombaška napada i 15 pljački banaka.