Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Plavi baloni za podršku osobama u autističnom spektru

plavi baloni sarajevo2

Puštanjem plavih balona i šetnjom kroz Sarajevo, s plavom vrpcom na reveru, zaposlenici i korisnici usluga Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece “Mjedenica” obilježili su Svjetski dan svjesnosti o autizmu te i tako iskazali podršku svim osobama u autističnom spektru.

Njihova namjera je skrenuti pažnju društva na potrebe i izazove s kojima se suočavaju osobe u autističnom spektru, njihovi roditelji ali i osobe koje rade s njima.

Zavod “Mjedenica” brine o osobama s teškoćama u razvoju iz raznih dijelova BiH, a među njima su i osobe u autističnom spektru. Uposlenici nastoje njima i njihovim roditeljima pružiti što kvalitetniju podršku.

Direktor Zavoda Mjedenica Selmir Hadžić i danas je ipak ukazao na potrebu veće sistemske podrške društva te skrenuo pažnju na ono što djeca u autističnom spektru, ali i drugim oblicima teškoća u razvoju, mogu ali nemaju dovoljno prilike da pokažu. Stoga su zaposlenici i učenici Zavoda Mjedenica ponovo poručili svima da poštuju različitosti i bore se za jednakost u društvu.

plavi baloni sarajevo

U toj odgojno-obrazovnoj ustanovi ponosni su na sistem rada koji primjenjuju s korisnicima i na same korisnike koji postižu dobre rezultate. Hadžić kaže da se program rada prilagođava potrebama djeteta i ovisi od stepena teškoća, a s njima rade stručnjaci educirani za rad s djecom u autističnom spektru. U poređenju s državama Evrope ne odudaraju mnogo. Podrška sistema naročito im je bitna kod broja kadra koji radi s tom populacijom, jer mora pratiti broj djece s teškoćama u razvoju kojih je sve više.

– Dobivamo sve više zahtjeva roditelja za upis djece s različitim oblicima teškoća u razvoju, ako izostane podrška sistema, odnosno resornih ministarstava nećemo biti u mogućnosti tome adekvatno, profesionalno i stručno odgovoriti – upozorio je u izjavi novinarima.

Stručnjaci tvrde da je najvažnije na vrijeme otkriti da dijete ima tu vrstu poteškoće, što ranije krenuti s tretmanom, ali i s podrškom njihovim roditeljima. Tada su veće šanse da dijete stekne potrebne vještine.

Kod nas nema registra o broju djece s poteškoćama u razvoju što je, kaže, glavna prepreka za ozbiljnije strategije na državnom, federalnom i kantonalnom nivou.

Odgajateljica u vrtiću Zavoda “Mjedenica” Lejla Buturović ističe ja svako dijete ličnost za sebe, treba poseban pristup. U radu se program prilagođava njima a sve da bi naučili one vještine koje im nedostaju.

Autizam je razvojni poremećaj koji se odražava na sposobnost komunikacije i interakcije s okolinom, a karakterističan je po stereotipnom ponašanju.

Rezolucijom UN-a iz 2007. godine, 2. april je proglašen Svjetskim danom svjesnosti o autizmu. Tim povodom pruža se simbolična podrška i skreće pažnja javnosti te ukazuje na svjesnost o potrebama osoba s autizmom time što se prepoznatljivi objekti, ulice i domovi u gradovima širom svijeta osvjetljavaju plavom svjetlošću, nosi se plava odjeća, vrpce…