Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončani pregovori o zajmu za rekonstrukciju vodovodne mreže u KS

1 foto

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva finansija i trezora BiH, Federalnog ministarstva finansija i KJKP “Vodovod i kanalizacija” okončali su danas pregovore o realizaciji zajma u iznosu od 25 miliona eura za rekonstrukciju i sanaciju vodovodne mreže u KS-u s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Sredstva ovog zajma bit će realizirana u tri tranše, i to prva i druga u iznosima od po 10 miliona eura te treća tranša u iznosu od pet miliona eura.

– Dogovoreni su relativno povoljni uvjeti finansiranja, koji su značajno bolji od onih koji se mogu dobiti na komercijalnom bankarskom tržištu. Oni se prvenstveno odnose na grejs period od tri godine i na kamatnu stopu koja na povučena sredstva iznosi jedan posto, a na nepovučena 0,5 posto – izjavio je nakon pregovora ministar finansija KS Jasmin Halebić.

Kako je najavljeno, ugovor o zajmu bit će potpisan u prvoj polovini maja ove godine, nakon čega ga trebaju ratificirati Vijeće ministara BiH i Federalni parlament.

Očekuje se da bi ta procedura trebala biti okončana za dva mjeseca, te da bi prvih 10 miliona eura zajma za rekonstrukciju mreže moglo biti operativno u ovogodišnjoj građevinskoj sezoni.

– Očekujemo da bi radovi mogli početi u septembru, prema prioritetima iz Studije preduzeća VIK. Sredstva će između ostalog biti iskorištena za rekonstrukciju vodovodne mreže, kao i za zamjenu pumpnih agregata, za izvorišta te za nabavku neophodne opreme – kazao je ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Senad Hasanspahić.

Naglasio je da se značajna sredstava za rekonstrukciju mreže izdvajaju i u Budžetu KS sa pozicije vodnih naknada, saopćeno je iz Pres-službe KS.