Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se Hrvatska

Most je davno gotov: Kada će konačno biti završen granični prijelaz u Gradišci

most na savi
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Novi most na Savi, završen u julu 2022. godine, još nije u funkciji

Gotovo svakodnevni prizor na graničnom prelazu Gradiška su kilometarske kolone auta i kamiona. Najveće gužve su tokom vikenda, praznika i u jeku ljetne sezone

Zbog velikih gužvi na Graničnom prijelazu Gradiška, i građani i prijevoznici s nestrpljenjem očekuju otvaranje novog graničnog prijelaza i mosta na Savi, koji će ubrzati protok ljudi i roba na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Novi most na Savi, završen u julu 2022. godine, još nije u funkciji, jer se čeka da Hrvatske ceste završe pristupnu saobraćajnicu, a Ministarstvo finansija Hrvatske granični prijelaz. Čekat će još jer je rok za završetak radova maj iduće godine, javlja BHRT.

Kilometarske kolone

Gotovo svakodnevni prizor na graničnom prijelazu Gradiška su kilometarske kolone auta i kamiona. Najveće gužve su tokom vikenda, praznika i u jeku ljetne sezone. Građani su ogorčeni zbog dugog čekanja.

Prijevoznici u međunarodnom transportu očekuju još veće gužve nakon uvođenja novog načina ulaska u Evropsku uniju od 10. novembra, ali i novi odliv vozača kamiona iz BiH.

-Na Graničnom prijelazu Gradiška čeka se najmjanje 24 sata da se završi procedura. Uvođenje novog načina ulaska u EU još više će otežati ulazak vozača, potrebna papirologija, da se preda i odobri ulazak u EU, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.

Novi granični prijelaz kod Bosanske Gradiške i most na Savi, po svemu sudeći, neće biti u funkciji prije maja iduće godine. Čeka se da hrvatska strana izgradi pristupnu saobraćajnicu i novi granični prijelaz.

Iz Ministarstva finansija Hrvatske potvrda da će novi granični prijelaz biti završen u drugom kvartalu iduće godine.

Izgradnja brze ceste

-Radovi na izgradnji novog graničnog prijelaza na koridoru brze ceste Okučani – granica Bosne i Hercegovine izvode se u skladu s ugovorenom dinamikom radova i planiranim završetkom u drugom kvartalu 2025. godine. Puštanje u funkciju novog graničnog prijelaza ovisi o završetku pristupnih prometnica do novog prijelaza i do mosta preko rijeke Save, što je u nadležnosti Hrvatskih cesta, kažu u Ministarstvu finansija Hrvatske.

U toku je izgradnja brze ceste u drugoj fazi u vrijednosti od 40,1 milion eura i zbog tehničkih razloga neće biti završena u roku do početka decembra ove godine, kažu u Hrvatskim cestama.

Treća faza i izgradnja od naplate Okučani do čvora Nova Varoš, u dužini od 3,7 kilometara, dodaju, počela je u junu ove godine.

“Do sada je završeno 75 posto ugovorenih radova u drugoj fazi od čvora Nova Varoš do mosta Sava, dužine 4,07 kilometara. Pored trase, sastavni dio brze ceste su most Rukavac Strug, most Nova Sava i nadvožnjak u čvoru Nova Varoš. Za očekivati je da bude puštena u promet zajedno sa graničnim prijelazom , čiji je rok završetka 2. maj 2025. godine”, kažu u Hrvatskim cestama.

Most koštao 20 miliona eura

V.d. direktora Autuputeva RS Nedeljko Ćorić ističe da će novi granični prijelaz, osim ubrzanja protoka saobraćaja i povećanja naplate putarina, privući i strane investicije.

-Stekli su se uslovi da koristimo most i izgrađeni granični prijelaz kako bismo mogli da izađemo na koridor 10 i povežemo se sa panevropskim koridorom i da građani BiH izađu na evropske koridore. Za građane i privredu to bi jako mnogo značilo, kaže Ćorić.

Most na Savi kod Gradiške, u dužini od 462 metra, koštao je 20 miliona eura. Evropska unija ga je sufinansirala sa 3,2 miliona eura bespovratnih sredstava.