12 komponenti
Japanska dijeta dokazano smanjuje rizik od razvoja masne jetre
Kako objašnjavaju autori spomenute studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients, a koji su pratili 136 osoba s dijagnosticiranim stanjem nealkoholne masne jetre, pacijenti su se tokom istraživanja strogo pridržavali 12 komponenti japanske prehrane
Japanska dijeta je prehrana bazirana uglavnom na cjelovitim namirnicama koje se sastoje od ribe, sirove i kuhane, zatim plodova mora i namirnica biljnog porijekla kao što su povrće kuhano na pari te soja.
Isto tako, ova vrsta prehrane bazira se na konzumaciji visokokvalitetne hrane i smanjenom unosu šećera, zasićenih masti i natrija. No najnovija studija otkrila je da provođenje japanske dijete također može znatno usporiti napredovanje nealkoholne masne jetre.
Kako objašnjavaju autori spomenute studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrients, a koji su pratili 136 osoba s dijagnosticiranim stanjem nealkoholne masne jetre, pacijenti su se tokom istraživanja strogo pridržavali 12 komponenti japanske prehrane. To su:
miso juha
krastavci
proizvodi od soje
žuto i zeleno povrće
voće
morski plodovi
gljive
alge
zeleni čaj
kafa
govedina
svinjetina
Kod ispitanika koji su konzumirali velike količine soje, morskih plodova i algi otkrivena je supresija progresije fibroze jetre.
Kako prenosi Index, istraživači su također pratili efekat prehrane na njihovu mišićnu masu i otkrili kako su ljudi koji su jeli više proizvoda od soje imali veću mišićnu masu nego prije početka same studije, a također su imali i znatno niže stope progresije fibroze.