Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hotel “Tuzla” zaštitu svojih prava će tražiti u Strazburu

hotel tuzla

Ako su prije dva dana nasilno i uz asistenciju policije oteli parcelu koja nam pripada, hoće li sutra s prepravljenim dokumentima iz katastra proglasiti svojim kompletno zemljište Hotela i time nam ga oduzeti?- kazala je danas na konferenciji za novinare direktorica Hotela „Tuzla“ Amalija Simić, najavivši da će zbog “pravne nesigurnosti” u državi pravdu zatražiti u Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Konferencija je sazvana u povodu prekjučerašnjih događaja u tuzlanskom naselju Stupine gdje su po nalogu komunalne inspekcije Tuzla, uz pomoć policije, uklonjeni ograda, rampa i naplatna kućica na tzv. „malom parkingu“ Hotela „Tuzla“, radi povezivanja s glavnom saobraćajnicom u naselju.

Advokat Hotela „Tuzla“ Senad Omazić tvrdi da se o vlasništvu nad spomenutom parcelom vode tri sudska postupka i da se u konkrentom slučaju komunalna inspekcija Grada Tuzle postavila iznad zakona.

amalija simic

Simić (u sredini): Posjedujemo neoborive dokaze o tome da je „mali parking“ hotelsko vlasništvo

– Posjedujemo neoborive dokaze o tome da je „mali parking“ hotelsko vlasništvo još od novembra 1979. godine. U katastru su, međutim, tokom prošle godine nezakonito izvršene promjene vlasništva nad spornom parcelom i upisana je kao javna površina. O tome smo doznali tek iz rješenja komunalne inspekcije mada ne postoji nikakav pravni osnov za promjenu katastra. Jedino su to mogli uraditi direktno u zemljišnim knjigama, a to već upućuje na zaključak da se radi o kriminalnim radnjama o čemu ćemo ponovo obavijestiti nadležna pravosudna tijela – kazala je direktorica Simić.

Napomenula je da se od aprila 2013. godine vodi spor o „malom parkingu“ i da je menadžment Hotela više puta iskazao želju da se spor riješi mirnim putem i nagodbom, ali da gradska vlast to odbija.

Podsjetila je da su svi radnici Hotela „Tuzla“, koji su prije dva dana “branili svoje vlasništvo”, legitimirani od policije, te da očekuju da će protiv svih biti podnesene krivične prijave.

– Uprkos svemu, nastavit ćemo borbu legalnim sredstvima za dokazivanje naših prava – kazala je Simić.