Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi izlazak iz ukrajine

Zelenski stigao u SAD: “Ne bi došao da se podrška Amerike ne se smanjuje”

zelenski aa

Amerikanci ipak šalju moćni “Patriot” u Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sletio je u Sjedinjene Američke Države. Na putu je prema Washingtonu, gdje će se prvo susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i potpredsjednicom Kamalom Harris, javila je novinarka CBS-a.

Potom će održati zajedničku press konferenciju, a nakon toga ide u Kongres gdje će se obratiti zastupnicima oba doma.

Bivša glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, dobro upućena u odnose snaga u Washingtonu, na Twitteru je objavila zanimljivu teoriju o tome zašto je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski po prvi put u 300 dana od početka rata napustio Ukrajinu i zaputio se u SAD, gdje će razgovarati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, te će održati govor u Kongresu.

– Očekujte duge i itekako zaslužene ovacije kad se Zelenski večeras obrati Kongresu. On ne bi otišao na to putovanje da se podrška Ukrajini u SAD-u ne smanjuje u trenucima kad Rusi uništavaju izvore energije i bombardiraju gradove – napisala je Psaki u svom postu.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi objavila je pisanu izjavu u kojoj “ohrabruje parlamentarce da budu fizički prisutni večeras” na sjednici posebno posvećenoj demokratiji..”

Na toj će se sjednici zastupnicima obratiti ukrajinski predsjednik.

– Ukrajinski borci za slobodu, suočeni sa stravičnim zločinima Vladimira Putina, inspirirali su svijet svojom nepokolebljivom voljom i nesalomljivim duhom. Bore se protiv ruske brutalne i neopravdane invazije – napisala je Pelosi.

Amerikanci ipak šalju “Patriot”

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je dodatnih 1,85 milijardi dolara sigurnosne pomoći za Ukrajinu, uključujući prvi prenos raketnog odbrambenog sistema Patriot, javlja CNN.

“U skladu s delegiranjem ovlasti predsjednika, danas odobravam naše dvadeset osmo povlačenje američkog naoružanja i opreme za Ukrajinu od avgusta 2021. Ovo povlačenje od 1 milijarde dolara Ukrajini će također pružiti proširenu protivzračnu odbranu i sposobnosti za precizne udare. Kao dodatno streljivo i kritičnu opremu koju Ukrajina tako učinkovito koristi za odbranu na bojnom polju”, rekao je Blinken u saopćenju.

Blinken je dodao da će Pentagon također danas objaviti 850 miliona dolara nove sigurnosne pomoći za Ukrajinu. Njegova izjava uslijedila je nakon slične izjave iz Bijele kuće, a sve su stigle istog dana kada je predsjednik Volodimir Zelenski stigao u Washington.

Prvi američki diplomat rekao je da ova nova potpora dolazi jer je Kremlj “pokušao i nije uspio izbrisati Ukrajinu s karte” i sada nastoji “iskoristit zimu” udarima na infrastrukturu.

Sistem Patriot je napredni sistem protivzračne odbrane velikog dometa koji je vrlo učinkovit u presretanju balističkih i krstarećih projektila.

“Današnja pomoć po prvi put uključuje sistem protivzračne odbrane Patriot, sposoban za obaranje krstarećih projektila, balističkih projektila kratkog dometa i aviona na znatno višoj gornjoj granici od prijašnjih sistema protivzračne odbrane”, rekao je Blinken.

Blinken je ponovio da će SAD nastaviti “podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno, kako bi se Kijev mogao nastaviti braniti i biti u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom kada za to dođe vrijeme.