Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik ukrajine

Zelenski: Primio sam alarmantan izvještaj o narednom Putinovom potezu

volodimir zelenski
FOTO: Screenshot

“Treba znati radijacija ne poštuje državne granice i, nažalost, razne zemlje mogu osjetiti razorne posljedice”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je pred Ujedinjenim narodima ruskog predsjednika Vladimir Putin da planira napad na nuklearne elektrane u njegovoj zemlji, upozorivši na katastrofalne posljedice.

“Nedavno sam primio još jedan alarmantan izvještaj naše obavještajne službe. Sada se čini da Putin planira napade na naše nuklearne elektrane i infrastrukturu, s ciljem isključivanja elektrana iz električne mreže”, rekao je Zelenski pred Općom skupštinom UN-a.

Zelenski je, držeći govor na engleskom jeziku, rekao da Rusija koristi satelite za prikupljanje slika i detaljnih informacija o nuklearnoj infrastrukturi Ukrajine. “Svaki kritični incident u energetskom sistemu mogao bi dovesti do nuklearne katastrofe, takav dan nikada ne smije doći”, rekao je Zelenski.

“Radijacija ne poštuje državne granice”

“Ako Rusija, ne daj bože, izazove nuklearnu katastrofu u nekoj od naših elektrana, treba znati radijacija ne poštuje državne granice i, nažalost, razne zemlje mogu osjetiti razorne posljedice”, rekao je Zelenski.

“Moskva to treba razumjeti, a to dijelom ovisi o vašoj odlučnosti da izvršite pritisak na agresora”, rekao je, pa dodao: “To su nuklearne elektrane. Moraju biti sigurne.”