Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

upad u rusiju

Zelenski otkrio ciljeve napada na Kursk. Prvi čovjek vojske Ukrajine: Ostvarujemo ih!

zelenski sirski
Foto: Screenshot/X

Kako je ranije objavljeno, 6. augusta jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine su ušle na teritoriju Kurske oblasti, a na granici, u oblasti ruskog grada Suja, borbe i dalje traju

Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandr Sirski naveo je u izvještaju predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Odbrambene snage ostvaruju svoje ciljeve tokom operacije u Kurskoj oblasti.

“Komandant (Sirski) je također obavijestio o novim detaljima operacije u Kurskoj oblasti. Ostvarujemo svoje ciljeve”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Sirski je dodao da se vode teške borbe na pravcu Pokrovskog, u odbrani grada Torecka.

Borbe i dalje traju

Zelenski je rekao da je sa Sirskim razgovarao i o nekim aspektima raketnog programa sa Centralnim komitetom i zahvalio svima koji rade za Ukrajinu u toj oblasti, na razvoju i proizvodnji projektila.

Kako je ranije objavljeno, 6. augusta jedinice Odbrambenih snaga Ukrajine su ušle na teritoriju Kurske oblasti, a na granici, u oblasti ruskog grada Suja, borbe i dalje traju.

Vlasti Kurske oblasti saopćile su da su Oružane snage Ukrajine, navodno, pokušale da probiju rusku granicu, ali su očigledno uspele da to spriječe. Međutim, kako se kasnije saznalo, ofanziva se nastavlja.

Tokom borbi u Kurskoj oblasti prvog dana uništen je helikopter Ka-52, spaljeno je nekoliko tenkova, a ogroman broj ruskih vojnika je zarobljen.

Rusija je saopštila da od 12. augusta ukrajinska vojska kontroliše 28 naselja u Kurskoj oblasti.

Međutim, analitičari ukrajinskog projekta “DeepState” dali su drugačiju cifru – 44 naselja.

Sirski je napomenuo da od 12. augusta ukrajinska vojska kontroliše oko 1.000 kvadratnih kilometara teritorije Ruske Federacije.

Zelenski o napadu na Kursk

Zelenski je u svom obraćanju pozvao Zapad da ubrza isporuku oružja i streljiva te je otkrio cilj napada na Kursk.

Rekao je da vojni upad ima za cilj stvoriti tampon zonu kako bi se spriječili daljnji napadi Moskve preko granice.To je prvi put da je jasno naveo cilj upada na ruski teritorij koji je započeo 6. augusta.

Zelenski je rekao da je “sada primarni zadatak u odbrambenim operacijama uništiti što je više moguće ruskog ratnog potencijala i provesti maksimalne protuofanzivne akcije. To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriju agresora”.

-Upravo sam primio izvještajvrhovnog zapovjednika oružanih snaga Oleksandra Sirskog o situaciji na istoku Ukrajine, operaciji u Kurskoj oblasti, fondu za razmjenu zarobljenika te opskrbi naših brigada streljivom i oružjem. Našim momcima odlično ide na svim frontovima, kazao je Zelenski.

-Međutim, postoji potreba za bržom dostavom zaliha naših partnera. To tražimo. U ratu nema odmora. Potrebne su odluke, kao i pravovremena logistika za najavljene pakete pomoći. Ovo posebno upućujem Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj, dodao je.