Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Zahtjev Kosova proslijeđen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

evropska-unija-eu-brisel

Šef mađarske delegacije u PSVE Nemeth Zsolt usprotivio se jutros na Birou PSVE pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to

Zahtjev Kosova za prijem u Vijeće Europe proslijeđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije, odlučeno je na današnjoj izvanrednoj sjednici Komiteta ministara, potvrdila je za Kosovo online šefica Misije Srbije u Vijeću Evrope Aleksandra Đurović.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala. 

Današnje vanredno okupljanje Komiteta ministara Vijeća Evrope (KMVE ) sazvano je na insistiranje Kvinte, prije svih Njemačke, koja je insistirala da se aplikacija Kosova, koja je predana u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu. 

Prosljeđivanje zahtjeva Kosova za članstvo u PSVE trebalo bi da bude samo prvi korak u dugoj i kompliciranoj proceduri za prijem u ovu organizaciju i ukoliko se čitav proces ne bi ubrzavao to bi moglo da potraje i godinu-dvije. 

Šef mađarske delegacije u PSVE Nemeth Zsolt usprotivio se jutros na Birou PSVE pokretanju procedure prijema Kosova, uz pitanje da li je ovo dobar trenutak za to.

Mađarski zastupnik pitanje je postavio direktno zamjeniku generalnog tajnika Vijeća Evrope Bjornu Bergeu, uz komentar da je u aktuelnim geopolitičkim okolnostima u Evropi potrebno jedinstvo.

Ukazao je i da bi pokretanje procedure za prijem Kosova moglo da izazove da neke države otkažu svoj dolazak na Samit VE u Reykjavíku, 16. i 17. maja. 

Odgovor zamjenika generalnog sekretara Bergea je bio da “pitanje Kosovo svakako neće biti dio Samita, a da njihov zahtjev dugo stoji”.