Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

broj mrtvih narastao na 564

Za 24 sata od koronavirusa umrle 73 osobe, zaražena i tek rođena beba

korona

Korona virus se početkom godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta

Bilans smrtno stradalih od posljedica zaraze korona virusom u Kini povećan je na 564 osobe.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) saopćila je da su u protekla 24 sata preminule 73 zaražene osobe, čime se broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 564.

U saopćenju se navodi da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 28.018 pacijenta, dok je pod prismotrom 186.354 ljudi za koje se sumnja da nose opasni virus.

Novorođenčetu iz Wuhanu je dijagnosticiran koronavisurs samo 30 sati nakon rođenja.

Državna agencija Xinhua je saopćila da je novorođenče teško 3,25 kilograma te da se trenutno nalazi u stabilnom stanju i pod ljekarskim nadzorom.

Medicinski stručnjaci špekuliraju da je beba možda zaražena dok je bila u majčinoj utrobi, ali je moguće i da je zaražena nakon rođenja prilikom bliskog kontakta s majkom.

Beba je rođena 2. februara u gradu koji je epicentar ovog virusa. Majka je bila pozitivna na koronavirus prije poroda, a zasad nije jasno kako je beba zaražena.

Iz Komisije su također saopćili da je u protekla 24 sata zaraza virusom potvrđena kod 3.694 pacijenta.

Korona virus se početkom godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.