Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik Vlade Srbije

Vulin: Vučić nije odbio Putina. Je l’ mislite da ćemo preživjeti zimu bez ruskog gasa?

aleksandar vulin vladimir putin
Foto: Platforma X

Potpredsjednik Vlade Srbije je rekao i da su “Vučić i Putin, iznad svega, prijatelji”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije odbio poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina i još nije poznato hoće li zbog obaveza oko zasjedanja Opšte skupštine UN-a u New Yorku učestvovati na zasjedanju BRICS-a koje će se održavati u oktobru, u ruskom Kazanju.

Srbijanski su mediji objavili kako je Vučić odbio Putinov poziv za učestvovanje na spomenutom zasjedanju nakon što je srbijanski predsjednik u četvrtak izjavio kako tokom samita grupe BRICS, na koji ga je pozvao predsjednik Rusije, u Beograd dolaze važni gosti iz inostranstva i kako se trenutno ne želi izjašnjavati o učestvovanju na tom skupu.

“Dobio sam pozivnicu prije 10-12 dana da se pridružim samitu grupe BRICS 23. i 24. oktobra. Mi tada imamo važne goste iz inostranstva, ali ne bih govorio sada o tome. Polako, imamo mnogo važnih posjeta, i dolazaka i odlazaka, o tome ćemo pričati oko 10. oktobra”, kazao je Vučić novinarima tokom obilaska radova na izgradnji brze saobraćajnice Šabac-Loznica.

Vučić je zahvalio grupi BRICS i Putinu na pozivu, dodajući da će u oktobru ići i u New Yorku, na sjednicu Opšte skupštine UN-a.

Srbija je u četvrtak upozorena iz Evropske unije kako bi se trebala suzdržati od održavanja i intenziviranja odnosa s Moskvom jer održavanje bliskih veza s Rusijom nije u skladu s načelima na kojima počiva proces pristupanja i moguće članstvo u EU.

Upozorenje je stiglo nakon što se Vulin u srijedu u Vladivostoku sastao s Putinom, kojemu je rekao da Srbija nije samo strateški partner Rusije, nego i njen saveznik, te da Beograd nikada neće uvesti sankcije protiv Rusije niti će ikada postati članica NATO-a.

Vulin je u petak gostujući u programu Radiotelevizije Srbije odgovarajući na novinarski upit kako komentariše veliku pažnju koju je njegov susret s Putinom izazvao, posebno u Hrvatskoj, kazao da “to pokazuje koliko su Hrvati nervozni jer su svjesni da Srbija samostalno vodi vanjsku politiku za razliku od njih”.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije odbio poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina da učestvuje na zasjedanju BRICS i da će o tome njih dvojica pričati u unaprijed dogovorenom telefonskom razgovoru.

On je dodao i da su “Vučić i Putin iznad svega prijatelji”.

Upitan o Putinovim navodima da je zabilježen pad ekonomske razmjene i da je vrijeme da se sastane Međuvladina komisija, Vulin je rekao da će ministar Nenad Popović uskoro imati sastanak sa svojim ruskim kolegama.

Vulin je dodao da to pokazuje da Putin misli o Srbiji, jer je izvoz za Rusiju za njih statistička greška, a Srbiji mnogo znači.

„Je l’ mislite da ćemo preživjeti ovu zimu bez ruskog gasa. Mislim da će o tome razgovarati dva predsjednika“, naveo je Vulin.

No glasnogovornik Komisije za vanjsku politiku EU Peter Stano kazao je u četvrtak da “nije posve sigurno” u čije ime Vulin govori to što govori s obzirom na to da je Srbija aplicirala za članstvo u EU-u, vodi pristupne pregovore, a predsjednik i drugi članovi srbijanske Vlade konstantno potvrđuju da je članstvo u EU-u strateški cilj Srbije.

Srbija je i dalje jedina od zemalja kandidatkinja koja se odbija uskladiti s vanjskom politikom EU-a prema Rusiji, uključujući i sankcije uvedene protiv Moskve nakon invazije na Ukrajinu.