Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Susret u Beogradu

Vučić i Erdogan pohvalno govorili jedan o drugom, pominjali “zlatno doba”, ali i BiH

Foto: Pixsell

Naglasili su kako su odnosi dvije zemlje napredovali na svim poljima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nalazi se u posjeti Srbiji. Nakon što je razgovarao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te potpisivanju nekoliko sporazuma između dvije zemlje, dvojac se obratio javnosti.

Potpisano nekoliko sporazuma

Naglasili su kako su odnosi dvije zemlje napredovali na svim poljima.

“Hvala predsjedniku Erdoganu što je uvijek izražavao dobru volju da uvijek posjeti našu zemlju”, rekao je Vučić na početku.

“I danas smo u razgovoru govorili o svim važnim geopolitičkim temama, ali i problemima sa kojima se pojedinačno suočavamo, ali i zajedno”, rekao je i dodao:

“Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose. Vjerujem iz ovog razgovora će značajnu korist imati i Srbija i njeni građani. Turska i Srbija imaju dobre ekonomske odnose, mi smo usedmostručili razmjenu. Godinu ćemo završiti na 2,6 milijardi eura”, nastavio je.

“Turska je zemlja sa kojom se trudimo da gradimo prijateljske odnose. Riječ je o važnoj sili, zato sam posebno zadovoljan što smo danas održali zasjedanja Visokog savjeta za saradnju. Važno je da uspostavimo mnogo bliže odnose za saradnju o vojnoj oblasti, da uspostavimo tim koji bi radio na tome”, rekao je Vučić.

Mir i stabilnost

Erdogan se prvo zahvalio Vučiću na gostoprivstvu.

“Potpisali smo nekoliko sporazuma koji će dodatno jačati ugovorne obaveze između nas. Naš odnos sa Srbijom je takav da možemo da kažemo “zlatno doba”. Ekonomski odnosi su ono što upravlja našim odnosima. Riješeni smo da zajedničkim naporima koračamo u tom pravcu. Nadamo se da će broj turista iz Srbije u Tursku biti veći. Zapošljavamo 960 hiljada ljudi u Srbiji”, rekao je Erdogan.

“Dragi prijatelj, gospodin Vučić, igra veliku ulogu u uspostavljanju ove klime. Još jednom smo podvukli značaj mira i stabilnosti na Balkanu. Još jednom smo potvrdili našu riješenost da zaštitimo stabilnost u BiH. Ja sam mnogo puta podvukao koliko Srbija igra konstruktivnu ulogu”, dodao je.