Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Venecuela

Vrhovni sud koji je lojalan Maduru potvrdio njegovu pobjedu na izborima

Foto: X

Vrhovni sud Venecuele, za koji posmatrači kažu da je lojalan vladi predsjednika Nicolasa Madura, proglasio ga je u četvrtak pobjednikom spornih izbora održanih 28. jula uprkos tvrdnjama opozicije o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari

Reizbor venecuelanskog predsjednika Nicolása Madura potvrdio je najviši sud zemlje, uprkos tome što nije pružio verifikaciju rezultata glasanja, što je izazvalo više pažnje od strane opozicije, svjetskih lidera i grupa za ljudska prava.

Vrhovni sud Venecuele, za koji posmatrači kažu da je lojalan vladi predsjednika Nicolasa Madura, proglasio ga je u četvrtak pobjednikom spornih izbora održanih 28. jula uprkos tvrdnjama opozicije o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

U svojoj presudi, koju je pročitala predsjedavajuća sutkinja Caryslia Rodriguez, sud je naveo da je “neosporno ovjerio izborne materijale i potvrđuje rezultate predsjedničkih izbora 28. jula 2024. koje je izdalo Nacionalno izborno vijeće (CNE)”, navodeći Madura kao pobjednika.

Pobjeda bez rezultata glasanja

Nekoliko minuta kasnije, opozicioni kandidat Edmundo Gonzalez Urrutia odgovorio je na presudu tako što je na društvenim mrežama objavio sliku na kojoj je pisalo “nevažeći”.

-Suverenitet naroda nije prenosiv – rekao je on.

Maduro je ranije ovog mjeseca zatražio od suda da odmjeri izbore, na kojima je, kako tvrdi, pobijedio Gonzaleza Urutiju sa 52 posto glasačkih listića, navodi CNE.

CNE nije pružio pregled svojih rezultata, rekavši da je bio žrtva sajber napada. Vrhovni sud je u četvrtak rekao da postoje “dokazi o masovnom sajber napadu na izborni sistem”.

Posmatrači kažu da je navodni hakerski napad izgovor da se ne daju rezultati glasanja.

Urrutia osvojio više od dvije trećine glasova

Opozicioni zbir rezultata na biračkim mjestima – koji je objavila na internetu – pokazao je da je Gonzalez Urrutia (74) osvojio više od dvije trećine glasova. Madurova stranka kaže da je taj materijal “falsifikovan”.

“Sudijama Vrhovnog suda: nijedna odluka neće zamijeniti volju naroda. Zemlja i svijet znaju za vašu pristrasnost i, kao rezultat, vašu nesposobnost da riješite ovaj sukob – rekao je Gonzalez Urrutia u objavi ranije u četvrtak.

-Vaša odluka će samo pogoršati krizu – dodao je.

Rodriguez je ranije ovog mjeseca rekao da će presuda visokog suda biti “konačna”.

U četvrtak je Vijeće UN-a za ljudska prava dovelo u pitanje nepristrasnost suda u objavi na društvenim mrežama.