Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

proruski premijeri

Von der Leyen “očitala bukvicu” Fici i Orbanu: Mir nije sinonim za predaju

leyen
Foto: Fena

Iako nije spomenula nijedno ime, jasno je da aludira na mađarskog i slovačkog premijera Viktora Orbana i Roberta Fica, koji se zauzimaju za to da EU prestane pomagati Ukrajini, jer se time, po njima, potiče rat, dok se oni zauzimaju za mir

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je u petak u Pragu onima koji se protive evropskoj potpori Ukrajini u odbrani od ruske agresije, da predaja ne može biti sinonim za mir.

-Danas, neki političari unutar naše Unije, pa i u ovom dijelu Evrope, mute vode u našim raspravama o Ukrajini. Oni za rat ne optužuju osvajača, nego napadnutog, ne optužuju Putinovu žudnju za moći, nego ukrajinsku žeđ za slobodom, rekla je von der Leyen u svom govoru na sigurnosnoj konferenciji GLOBSEC forum u Pragu.

Teške kritike

Iako nije spomenula nijedno ime, jasno je da aludira na mađarskog i slovačkog premijera Viktora Orbana i Roberta Fica, koji se zauzimaju za to da EU prestane pomagati Ukrajini, jer se time, po njima, potiče rat, dok se oni zauzimaju za mir.

-Možemo govoriti različite jezike, ali ni u jednom jeziku mir nije sinonim za predaju, ni u jednom jeziku suverenost nije sinonim za okupaciju… Oni koji se zauzimaju za prestanak potpore Ukrajini ne zauzimaju se za mir, nego za umirivanje i pokoravanje Ukrajine, rekla je von der Leyen u svom prvom istupu otkad je imenovana na novi mandat na čelu Evropske komisije u sljedećih pet godina.

One koji se protive pomoći Ukrajini upitala je bi li za sovjetsku invaziju Mađarske 1956. optužili Mađare ili Čehe za sovjetsku represiju 1968.

-Odgovor je vrlo jasan – ponašanje Kremlja bilo je nezakonito i okrutno onda kao što je i danas, rekla je.

Istaknula je da mir nije puko odsustvo rata, nego rješenje koje će rat učiniti nepotrebnim te da je stoga dužnost EU-a da pomogne Ukrajini kako bi došla u poziciju da pregovara o takvom miru.

Ekonomska međuovisnost

Von der Leyen je u svom govoru spomenula i zabludu da je ekonomska međuovisnost jamac sigurnosti.

-Mnogi su decenijama govorili da je ekonomska međuovisnost jamac sigurnosti. Europa je kupovala većinu ruskog plina i to je trebalo biti jamstvo da Moskva nikada neće započeti novi rat na starom kontinentu, rekla je von der Leyen, dodajući da je to bila iluzija i da je ovisnost Evrope o Rusiji postala adut u Putinovim rukama.

-Ruska invazija otvorila je Evropi oči. Nisu samo ukrajinski gradovi završili u ruševinama, nego i naše osnovne sigurnosne pretpostavke…Ono za što smo vjerovali da je izvor sigurnosti, bilo je zapravo izvor ranjivosti, istaknula je von der Leyen.