Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojska u Zimbabveu srušila Roberta Mugabea i imenovala novog predsjednika

zimbabve vojska

Vojska Zimbabvea zauzela je jutros državnu televiziju ZBC, u okviru akcije “protiv kriminalaca”.

U saopštenju vojske, koje je pročitano na televiziji, navodi se da ne radi o vojnom preuzimanju vlasti i da je predsjednik Robert Mugabe bezbjedan.

General-potpukovnik Sibusiso Mojo obratio se javnosti saopštenjem u kojem je naveo da su predsjednik i njegova porodica bezbjedni, prenio je BBC.

“Mete naše akcije su kriminalci oko njega. Kriminalci koji nanose društvenu i ekonomsku štetu zemlji. Čim završimo našu misiju, očekujemo da će se sve vratiti u normalu”, rekao je on.

Topovska paljba i artiljerija čuju se u sjevernim dijelovima prijestonice Hararea.

Izaslanik Zimbabvea u Južnoafričkoj Republici Isak Mojo odbacio je ranije mogućnost vojnog udara, rekavši da je “vlada nedirnuta”.

Novi predsjednik

Vladajuća stranka u Zimbabveu Zanu PF saopštila je putem Twittera da je Emerson Mnangagva imenovan za privremenog predsjednika države.

U ostalim porukama navedeno je da su dosadašnji predsjednik Robert Mugabe i članovi njegove porodice privedeni. Stranka je objavila da je izvršena “tranzicija bez krvoproloća”.

Mnangagva je ranije smijenjen sa pozicije potpredsjednika zbog “nelojalnosti”. Komentatori podsjećaju da je on tada smijenjen na inicijativu Mugabeove supruge Grejs, prenio je BBC.

Vojnici su ranije zauzeli sjedište državne televizije, a snažne eksplozije i pucnjava čuli su se noćas u glavnom gradu Harareu.

Jedan vojni general pojavio se na televiziji i rekao da nije izvršen vojni udar, te da su predsjednik i njegova porodica “živi i zdravi”.