Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vojnik koji je upucao povrijeđenog palestinskog napadača proglašen krivim

izraelski vojnik – presuda

Izraelski vojnik Elor Azaria (20) proglašen je krivim za ubistvo Palestinca koji je 15-ak minuta prije smrti pokušao nožem zaklati izraelske vojnike.

Incident se dogodio u Hebronu u martu prošle godine. Dvojica Palestinaca noževima su napali izraelske vojnike, jednog od njih su i ranili prije nego što je vojska otvorila vatru.

Ramzi Aziz al-Qasrawi ostao je mrtav na licu mjesta, dok se Abdul Fatah al-Sharif previjao od bolova na tlu. Ubrzo je na poprištu incidenta stigla i hitna pomoć, a 15-ak minuta nakon drame kamere su zabilježile vojnika Azarija kako hladnokrvno ubija povrijeđenog Palestinca. Upucao ga je u glavu dok je ovaj ležao na tlu.

Azaria se na sudu branio kako je bio uvjeren da Sharif imao prsluk s eksplozivom, ali sudija mu nije povjerovao. On je zaključio da je ubistvo počinio zbog – osvete.

Nedugo nakon pritvaranja vojnika u Izraelu su uslijedile velike demonstracije i skupovi podrške vojniku Azariju. Čak je i nekolicina političara stala na stranu vojnika, ali vojni vrh je brzo saopštio kako ovaj potez šteti i sramoti izraelsku vojsku.

Glavna sutkinja pukovnica Maya Heller rekla je čitajući dvoiposatni pravorijek da je Azaria pucao u Palestinca iz osvete u martu 2016. nakon što je napadač nožem ranio njegovog kolegu vojnika u gradu Hebronu na Zapadnoj obali.

https://www.youtube.com/watch?v=gB5EWNF71ug

“On zaslužuje umrijeti”, rekao je Azaria drugom vojniku, kako je navedeno u pravorijeku, odmah nakon što je pucao u glavu Palestincu koji je ležao nepokretan na ulici nakon što su ga izraelski vojnici nekoliko minuta ranije ranili.

“Ne može se upotrijebiti ova vrsta sile čak iako je riječ o životu neprijatelja”, rekao je sud u pravorijeku.

“Jednoglasno proglašavamo optuženog krivim za ubistvo bez umišljaja i ponašanje nedostojno vojnika”.

Presuda će biti izrečena kasnije, a najviša kazna za ubistvo bez umišljaja je 20 godina zatvora.