Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokušaj atentata

Veliki propust tajne službe: Na Trumpa je pucano s krova koji je morao biti čuvan

trump atentat

“Ne možete samo reći: ‘Oh, tamo je neko na krovu’ i pucati u njih”, rekao je Moore. “Ono što će oni raditi je gledati, čekati, dok ne vide oružje”

Bivši predsjednik Donald Trump bio je oko 120 do 150 metara od osumnjičenog napadača u trenutku pucnjave na njegovom skupu u Butleru, Pennsylvania, objavio je CNN u svojoj analizi geolociranih položaja.

Trump je bio na skupu na Butler Farm Show Grounds u subotu poslijepodne.

krov atentat trump
Lokacija na kojoj se desio pokušaj atentata i pozicija napadača i Trumpa u trenutku pucnjeva

Napadač je ispalio više hitaca s “uzvišenog položaja” koji se nalazi izvan mjesta gdje se skup održavao, zvanični su podaci koji su objavile američke sigurnosne službe. Izvori iz policijskih snaga rekli su CNN-u da je napadač bio na krovu zgrade nedaleko od mjesta održavanja skupa.

Trump je ozlijeđen u pucnjavi, za koju FBI tvrdi da je bila pokušaj atentata. Napadač i najmanje jedna osoba iz publike su mrtvi, službeno je potvrđeno.

FBI je identificirao napadača kao 20-godišnjeg Thomasa Matthewa Crooksa iz Bethel Parka, Pennsylvania. Napadača je ubilo osoblje tajne službe, navodi FBI.

Na konferenciji za novinare Kevin Rojek, specijalni agent FBI-a zadužen za ured u Pittsburghu, rekao je da je “iznenađujuće” da je napadač uspio ispaliti više hitaca tokom skupa na kojem je govorio Trump.

“Još uvijek radimo na sigurnosnom aparatu koji je Tajna služba imala na licu mjestu, šta se potencijalno dogodilo”, rekao je.

Snajperisti Tajne službe bili su na krovu iza Trumpa, i prema snimcima okrenuti u pravcu napadača, ali su pogodili napadača tek nakon što je on ispalio više hitaca.

“Bit će duga istraga o tome što se tačno dogodilo i kako je osoba mogla doći do te lokacije, kakvu je vrstu oružja imala. Sve su to zapravo dani, sedmice i mjeseci istrage.”

Potpukovnik George Bivens iz državne policije Pennsylvanije dodao je da će istraga omogućiti vlastima da “pogledaju gdje su se dogodili propusti i šta se može učiniti bolje u budućnosti.”

“U njihovu odbranu”, dodao je Bivens, “nevjerovatno je teško imati prostor otvoren za javnost i osigurati ga od bilo kakve moguće prijetnje protiv vrlo odlučnog napadača.”

Snimka pucnjave prikazuje agente tajne službe kako pokušavaju zaštititi Trumpa svojim tijelima i premještaju ga u kolonu automobila nakon što je potvrđeno da je napadač neutraliziran.

Fotografije koje je snimio CNN Security pokazuju nešto što je izgledalo kao kontrasnajperisti Tajne službe na krovovima objekata gdje se skup održavao. Nico Mitchell je snimio snajperiste Tajne službe na krovu iza bivšeg predsjednika dok je govorio.

Dok odjekuju pucnji, čuje se kako gomila vrišti i saginje se na sigurno. Mnogi se mogu čuti kako izražavaju zbunjenost o tome što se događa.

Bivši agenti FBI-a: Šokiran sam što nisu imali nekoga na tom krovu

Dva bivša agenta FBI-a izrazila su čuđenje što krov na kojem je napadač ispalio više hitaca na Trumpovom skupu nije bio osiguran s obzirom na to koliko je bio blizu pozornici.

Steve Moore, penzionisani nadzorni specijalni agent FBI-a koji je dvije godine radio kao snajperist, rekao je za CNN da je krov trebao biti čuvan.

Još jedan penzionisani agent FBI-a, Bobby Chacon, također je rekao CNN-u u nedjelju kako je iznenađen što niko ne čuva krov. “Ta zgrada je najbliža zgrada s jasnom linijom vidljivosti mjestu gdje je bila pozornica. Šokiran sam što nisu imali nekoga na tom krovu”, rekao je Chacon.

Moore je rekao da je “činjenica da je neko dopustio da taj krov bude bez nadzora, nečuvan” mogla biti greška u planiranju ili izvedbi.

“Mogli su planirati taj krov i možda se nešto dogodilo u planiranju ili u provedbi plana gdje je ostalo nečuvano”, rekao je.

Iako su agenti tajne službe možda bili upozoreni na lokaciju strijelca, mogli su imati “vrlo ometen pogled”, dodao je Moore.

“Ne možete samo reći: ‘Oh, tamo je neko na krovu’ i pucati u njih”, rekao je Moore. “Ono što će oni raditi je gledati, čekati, dok ne vide oružje. Problem je u tome što je u tom dijelu na krovu mogao postojati mali zid koji ga je prekrivao i skrivao.”

Moore kaže da očekuje “drastične promjene” u sigurnosnim procedurama kao rezultat pucnjave, uključujući proširenje perimetra i pažljivije osiguranje mjesta okupljanja. “To je ozbiljan propust”, kaže.

“Tajna služba mora biti na nivou svaki put, na svakom skupu svakog kandidata, svakog mjeseca, svake godine, moraju biti savršeni. Dovoljan je jedan propust, to je teško spriječiti, ali je potrebno eliminirati što više načina na koje bi se to moglo dogoditi”, zaključio je Moore.