Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izlazne ankete

Uspon desnice u Njemačkoj i Austriji na izborima za Evropski parlament

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL
Ilustracija

Njemačka je sa 84,4 miliona stanovnika najveća članica Evropske unije (EU) i njenih oko 65 miliona birača bira 96 poslanika u Evropskom parlamentu, za koji se bira ukupno 720 poslanika

Krajnja desnica osvojila je najviše glasova na izborima za Evropski parlament u Austriji, dok je u Njemačkoj i Holandiji zauzela drugo mjesto, pokazuju 9. juna projekcije rezultata zasnovane na izlaznim anketama.

Opozicione demokršćanske stranke, CDU i CSU, u Njemačkoj su uvjerljive pobjednice izbora za Evropski parlament, a na drugom mjestu je krajnje desna Alternativa za Njemačku (AFD), pokazale su u nedjelju navečer, 9. juna, prve izlazne ankete.

Prema prvim prognozama, socijaldemokratska SPD kancelara Olafa Scholza ovojila je tek treće mesto, a slijede Zeleni, koji su pretrpjeli značajan udarac u odnosu na izbore 2019. kad su osvojili 20,5 posto glasova, i liberalna FDP, piše Radio Slobodna Evropa.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) i njena bavarska sestrinska stranka Kršćansko-socijalna unija (CSU) ovojile su od 29,5 do 30 posto glasova, pokazuju izlazne ankete.

AFD je dobio 16 do 16,5 posto, dok je SPD sa 15,8 posto 2019. pala na pala na 14 posto. Zeleni su pali na 12 do 12,5 posto. Broj glasova za FDP ostao je gotovo nepromijenjen na oko pet posto.

SPD, Zeleni i FDP u Njemačkoj čine vladajuću koaliciju.

Njemačka je sa 84,4 miliona stanovnika najveća članica Evropske unije (EU) i njenih oko 65 miliona birača bira 96 poslanika u Evropskom parlamentu, za koji se bira ukupno 720 poslanika.

Rezultati izlaznih anketa u Austriji pokazuju da najviše glasova, oko 27 posto, ima krajnje desna Slobodarska partija. Ukoliko ovi rezultati budu potvrđeni, to će biti prvi put da ova stranka dobije najviše glasova u Austriji.

Druga je konzervativna Austrijska narodna stranka sa 23,5 posto, a treće su socijaldemokrate sa 23 posto. Zeleni su dobili 10,5 posto, koliko ima i liberalna stranka NEOS.

U Holandiji je najviše glasova dobila koalicija zelenih i socijalista – 21,6 posto, dok je desničarska Stranka za slobodu druga sa 17,7 posto glasova, pokazuju izlazne ankete.

U Evropskoj uniji (EU) u nedjelju se završava ciklus glasanja za evropske izbore koji je počeo prije tri dana. Izbori za evropske zastupnike se održavaju u različitim danima, a 9. juna se održavaju u najvećem broju država članica.

Prvi preliminarni rezultati, koji mogu nagovijestiti kako će izgledati budući Evropski parlament, bit će objavljeni u nedelju, kasno uvečer, nakon što glasaju građani u svih 27 država članica EU.

Na cijeloj teritoriji EU pravo glasa ima oko 370 miliona građana.