Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udarit će na zapadne obale

Uragan Leslie se približava Evropi: Najavljeno da će stvoriti “mediteransku depresiju”

Foto: X

Manja količina nestabilnog zraka prodrijet će i nad zapadno Sredozemlje te je moguće stvaranje mediteranske depresije medicanea

Uragan Leslie nad Atlantikom približava se zapadnoj obali Evrope. Očekuje se njegov utjecaj na vrijeme u Portugalu i Španiji početkom iduće sedmice.

Leslie je tokom kretanja prema Evropi oslabio na tropsku oluju.

Dolaskom nad kopno dodatno će oslabiti i premještati se preko Biskajskog zaljeva i La Manchea prema Velikoj Britaniji.

Manja količina nestabilnog zraka prodrijet će i nad zapadno Sredozemlje te je moguće stvaranje mediteranske depresije medicanea, piše meteorolog N1 Televizije Bojan Lipovšćak.

Ciklona se stacionira nad sjevernom Evropom, a prodori nestabilnog vlažnog zraka atlantskog porijekla u jakoj mlaznoj struji premještaju se sjeverno od alpske prepreke te samo manje količine povremeno kroz bečka vrata dopiru do naših najsjevernijih krajeva unutrašnjosti i sjevernog Jadrana.

Šta nas čeka sljedeće sedmice?

U ponedjeljak u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C.

U utorak u Bosni će preovladavat će sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove dio prijepodneva će biti dosta magle ili niske oblačnosti. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 25°C.

U srijedu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini preovladavat će pretežno oblačno vrijeme. Kiša sa jugozapada se očekuje tokom noći na petak. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 16°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23°C.