Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaraza na Rebru

Umrlo troje zaraženih legionelom u KBC-u Zagreb

kbc rebro zagreb
Foto: Pixsell

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode

Pet pacijenata na zagrebačkom Rebru zarazilo se legionelom, a troje ih je preminulo.

Ranije je objavljeno da su zaraženi pacijenti već bili teško bolesni tako da je legionela drastično pogoršala njihovo stanje. Iako su informacije od prije otprilike pola sata govorile da je dvoje pacijenata preminulo, u međuvremenu je neslužbeno potvrđeno da je još jedna osoba preminula.

“Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i bakterija je izolirana u vodovodnom sistemu. U ovom trenu je u toku pasterizacija, odnosno ispušta se vrela voda iz svih slavina u bolnici”, rekao je Milivoj Novak, pomoćnik direktora za kvalitetu.

Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, započeta je istraga odakle je krenula zaraza jer je poznato da se može proširiti ili iz klima-uređaja ili iz vode.

Epidemije ove bolesti uglavnom su povezane s vodovodom bolnica, hotela i javnih kupališta ili bazena. Uglavnom nema prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka.