Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stižu promjene?

Ukrajinski vojnici počeli koristiti avione F-16

FOTO: Mike Andersen/Unsplash
Ilustracija

Rusija je napadala baze u kojima bi mogli biti smješteni i obećala je da će ih oboriti


Ukrajinski piloti počeli su upravljati avionima F-16 u operacijama unutar zemlje, saopćio je predsjednik Volodimir Zelenski, potvrđujući dugo očekivani dolazak borbenih aviona američke proizvodnje više od 29 mjeseci nakon ruske invazije.

Ukrajinski čelnik najavio je korištenje F-16, za što je Kijev dugo lobirao, dok se susreo s vojnim pilotima u zračnoj bazi s dva mlaznjaka, a još dva su letjela iznad njih.

F-16 su u Ukrajini. Uspjeli smo. Ponosan sam na naše momke koji vladaju ovim mlaznjacima i već su ih počeli koristiti za našu zemlju – rekao je Zelenski na mjestu na kome su vlasti zamolile Reuters da ga ne otkrije iz sigurnosnih razloga.

Ukrajinski vrhovni zapovjednik Oleksandr Sirski pozdravio je dolazak aviona i zahvalio predsjedniku i drugim dužnosnicima što neprekidno rade kako bi ih osigurali. Njihov dolazak, kazao je, spasio bi živote ukrajinskih vojnika.

To znači da će više okupatora biti uništeno. To znači veći broj oborenih projektila i aviona kojima ruski zločinci napadaju ukrajinske gradove – napisao je Sirski na Facebooku.

Dolazak mlaznjaka je prekretnica za Ukrajinu, iako ostaje nejasno koliko ih je dostupno i koliki će utjecaj imati u jačanju protivzračne odbrane i na bojnom polju.

Rusija je napadala baze u kojima bi mogli biti smješteni i obećala je da će ih oboriti.

Proizveo ih je Lockheed Martin, i F-16 su dugo bili na popisu želja Ukrajine zbog svoje razorne moći i globalne dostupnosti. Opremljeni su topom od 20 milimetara i mogu prenositi bombe, rakete i projektile, prenosi Reuters.