Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinska vojska od okupatora su oslobodila veliki dio teritorije, oglasio se i Zelenski

ukrajinska vojska fb

Komentari brigadnog generala Olekseja Gromova na brifingu za novinare predstavljaju do sada najdetaljniju ocjenu rezultata ukrajinske kontraofanzive

Ukrajinski vojnici ponovo su osvojili više od 700 kvadratnih kilometara teritorije na jugu zemlje i u istočnoj regiji Harkov, gdje su napredovali i do 50 kilometara unutar ruskih linija, i osvojili su više od 20 sela, saopćio je ukrajinski general u četvrtak.

Komentari brigadnog generala Olekseja Gromova na brifingu za novinare predstavljaju do sada najdetaljniju ocjenu rezultata ukrajinske kontraofanzive. Kijev je do sada odbijao da objavi brojne detalje kako ne bi kompromitovao operaciju.

– Tokom vojnih operacija na preuzimanju izgubljenih teritorija u pravcu Harkova, od početka sedmice, Ukrajinske oružane snage probile su neprijateljske linije u dubini do 50 kilometara – kazao je Gromov.

On nije saopćio koja su naselja ponovo osvojena u regiji Harkova, prenosi Reuters.

Ukrajina: U ratu ubijeno 51.250 ruskih vojnika

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je da je u ratu ubijeno 51.250 ruskih vojnika.

Otkako su objavljeni jučerašnji podaci, ukrajinsko ministarstvo odbrane kaže da je još 640 ruskih vojnika ubijeno. Time se ukupan broj ubijenih vojnika Kremlja popeo na 51.250, prema podacima odjela.

Sky News nije uspio provjeriti ove tvrdnje o ruskim gubicima.

Zelenski: Nema sumnje da će cijela Ukrajina biti oslobođena

Ukrajinski predsjednik  Volodimir Zelenskij je na Telegramu objavio da Ukrajina nijednog trenutka ne sumnja u sebe, svoju budućnost i pobjedu.

“Pred nama je još dug put do oslobođenja cijelog našeg teritorija, ali nema sumnje da će se to dogoditi”, objavio je Zelenski.

Izjave ukrajinskog predsjednika dolaze nakon što je jedan od njegovih generala rekao da su obrambene snage napredovale 50 km u teoritorij pod kontrolom Rusije u blizini Harkiva i oslobodile preko 20 sela.