Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"teške borbe"

Ukrajinska vojska objavila kako napreduje oslobađanje okupiranih teritorija

ukrajinska vojska
Foto: Ukrinform
Arhiva

Ostvarili su djelimičan uspjeh na pravcima Novodanilivka – Robotine, Mala Tokmačka – Verbove, Vilne Pole – Makarivka

Ukrajinske snage jačaju pozicije koje su dostigle u područjima južne linije fronta nakon što su ostvarile “djelimičan uspjeh” u borbi protiv ruskih snaga, saopćio je u srijedu vojni portparol.

Ukrajinske snage izvode ofanzivne operacije u pravcu mjesta pod ruskom okupacijom Melitopolj i Berdjansk u regiji Zaporožje, kazao je portparol Generalštaba Andrij Kovaljev, navodeći nazive sela na jugoistoku zemlje.

Ostvarili su djelimičan uspjeh na pravcima Novodanilivka – Robotine, Mala Tokmačka – Verbove, Vilne Pole – Makarivka, i te pozicije se konsoliduju na postignutim granicama – navodi ukrajinski vojni medijski centar njegove riječi.

Ukrajina se također bori da zadrži napredovanje ruskih trupa na istoku, a “posebno teške borbe” se vode u blizini Limana u regionu Donjecka, rekao je on.

Ukrajina je u ponedjeljak saopćila da je vratila osam sela u dvije sedmice kontraofanzivnih operacija na okupiranom jugu, ali da ruske snage pokušavaju da uspostave inicijativu na istoku pojačavanjem napada, prenosi Reuters.