Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajinska novinarka Viktorija Rošćina umrla u ruskom zarobljeništvu

Viktorija Rošćina
Ustupljena fotografija

Novinarka koja je ranije radila za Radio Slobodna Evropa i druge istaknute ukrajinske medije, nestala je početkom avgusta 2023. godine

Ukrajinska novinarka Viktoria Rošćina, nestala na teritorijama koje je okupirala Rusija, umrla je dok je bila u ruskom zarobljeništvu, objavile su ukrajinske vlasti 10. oktobra.

Vijest je potvrdio Petro Jatsenko, predstavnik ukrajinskog Koordinacionog štaba za tretman ratnih zarobljenika, nakon interne istrage njenog nestanka, piše Radio Slobodna Evropa.

“Proveli smo internu istragu i nažalost, informacija o Viktorijinoj smrti je potvrđena”, rekao je Jatsenko. Međutim, okolnosti oko smrti ostaju nejasne i još su pod istragom, dodao je.

Rošćina, freelance novinarka koja je ranije radila za Radio Slobodna Evropa (RSE) i druge istaknute ukrajinske medije, nestala je početkom avgusta 2023. godine.

Ona je otputovala iz Ukrajine u Poljsku 27. jula prošle godine prije nego što je krenula prema ruskim okupiranim teritorijama u istočnoj Ukrajini, prema riječima njenog oca, Volodomira Rošćina. Njena posljednja poznata komunikacija bila je 3. avgusta 2023. godine.

Jatsenko je otkrio da se ulažu napori da se osigura oslobađanje Rošćine iz ruskog zarobljeništva, gdje je držana zajedno s još najmanje 25 ukrajinskih novinara. Ovi novinari su ili pritvoreni ili nestali u područjima pod ruskom kontrolom.

Andrij Jusov iz ukrajinske vojne obavještajne službe potvrdio je da je Rošćina bila predviđena za razmjenu zatvorenika, a prema najnovijim informacijama, ona je prebačena iz Taganroga, ruskog grada u blizini granice s Ukrajinom, u moskovski pritvorski centar Lefortovo u pripremi za njeno oslobađanje.

Ukrajinske vlasti sada pokušavaju da shvate šta se dogodilo tokom ovog transfera.

Slučaj Rošćine naglašava opasnosti s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju u ratnim zonama. Prema Reporterima bez granica (RSF), više od 100 ukrajinskih i stranih novinara direktno je pogođeno ruskom invazijom na Ukrajinu, koja je počela u februaru 2022.

Nekoliko ukrajinskih novinara i dalje je pritvoreno ili nestalo na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija, a smrt Rošćine naglašava stalne rizike s kojima se suočavaju pripadnici štampe u zonama sukoba.