Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci: U napadu ubijeno više od stotinu Kadirovaca; Britanci: Partizani brinu Rusiju

ceceni tw

“Rusija bi učinila nevjerovatno ozbiljnu pogrešku korištenjem taktičkog nuklearnog oružja”, izjavio je BidenPod granatiranjem su se našli vojnici koje je poslao čečenski vođa Ramzan Kadirov, iako se informacija nije mogla nezavisno provjeriti

Kod Hersona, koji je pod ruskom okupacijom, u utorak je pod topovskim napadima poginulo više od stotinu čečenskih vojnika, tvrde ukrajinski izvori.

Pod granatiranjem su se našli vojnici koje je poslao čečenski vođa Ramzan Kadirov, iako se informacija nije mogla nezavisno provjeriti, navodi Reuters.

Čečenska jedinica bila je smještena u školi u selu na drugoj obali rijeke Dnjepar nakon povlačenja iz Hersona te su putem fotografija na društvenim mrežama sami otkrili gdje se nalaze. Opozicioni čečenski Telegram kanal 1Adat ustvrdio je da su pripadnici kadirovske pukovnije, koji su bili smješteni u školi, granatirani te da ih je oko stotinu poginulo.

Kadirov nije komentirao sami događaj, ali je svoje nezadovoljstvo iznio na društvenim mrežama, nazivajući ruski pristup Ukrajini slabim.

Britanci: Partizani dižu pruge u zrak, to sve više brine Rusiju

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca o ratu u Ukrajini. U njemu navodi kako je 24. oktobra guverner ruske regije Belgorod objavio da je eksploziji uređaj oštetio prugu u blizini sela Novožibkovo, oko 15 kilometara od granice Rusije i Bjelorusije. Radi se o pruzi na glavnoj željezničkoj vezi između Rusije i južne Bjelorusije, navode Britanci.

Ruska anti-ratna skupina Zaustavite vagone (STW) preuzela je odgovornost za napad. To je već šesti slučaj napada na rusku željezničku infrastrukturu za koju je od lipnja STW preuzeo odgovornost, ističu obavještajci te podsjećaju da se radi o dijelu šireg trenda napada na željeznice u Rusiji i Bjelorusiji. Ruske vlasti ranije su pokušale ograničiti online aktivnosti STW-a, navode.

Ruska vojska se za prijevoz snaga prema Ukrajini prvenstveno služi željeznicom, navodi se u izvještaju. Ali, s mrežom željeznica dugom više od 33.000 kilometara, koja mahom prelazi preko izoliranih područja, ekstremno je izazovno osigurati sustav od fizičkih prijetnji.

Zbog toga će rusko vodstvo biti sve zabrinutije da se tako mala skupina građana dovoljno protivi sukobu u Ukrajini da su spremni i na fizičku sabotažu, zaključuje se u saopćenju.