Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci: Ruski napadi velikih razmjera su bezuspješni; Britanci: Rusi gomilaju snage

FQw2hb6aIAEEGtu

Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila 10 napada ruskih snaga u Donjecku i Lugansku u posljednja 24 sata

Glavni fokus Rusije je i dalje na Mariupolju, gdje njene trupe nastavljaju s napadima na čeličanu Azovstal, u kojoj se nalaze ukrajinske trupe i civili, navodi se u novom obavještajnom izvještaju ukrajinske vojske.

Vojska također navodi da ruske snage nastavljaju svoju invaziju velikih razmjera na istočnu Ukrajinu kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad regijama Donjeck i Lugansk.

“Rusija nastavlja bombardirati civilne i vojne strukture u zemlji. U Donjecku i Tavriji ruske trupe nastavljaju granatiranje duž linija fronta, pokušavajući pronaći slabe tačke u ukrajinskoj odbrani”, piše.

Ruske trupe pokušavaju pokrenuti vojnu operaciju u ukrajinskom selu Popasna u Lugansku, na istoku Ukrajine. Nakon pokušaja ruskih snaga da napadnu lokalitete Rubižne i Severodoneck, oko 130 ranjenih vojnika prebačeno je u lokalnu bolnicu.

Ukrajinska vojska tvrdi da je odbila 10 napada ruskih snaga u Donjecku i Lugansku u posljednja 24 sata.

“Uništeno je 12 tenkova, 28 oklopnih vozila i jedan topovski sistem, a ukrajinsko zrakoplovstvo pogodilo je devet ciljeva – jedan avion, jedan helikopter, šest bespilotnih letjelica i krstareći projektil”, piše u izvješću.

Novi britanski izvještaj

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je novi izvještaj o stanju u ratu. Rusija i dalje gomila snage u Donbasu, pišu Britanci.

S druge strane, zračna aktivnost na sjeveru Ukrajine i dalje je niska. Niska je još otkako su Rusi napustili ove položaje. Britanci dodaju da i dalje postoji šansa preciznih raketnih udara.