Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Ukrajinci pružaju žestok otpor širom zemlje, Britanci tvrde: Kremlj ovo nije očekivao

kijev aa

Iz ukrajinskog ministarstva zdravstva je saopćeno da je u intervenciji Rusije do sada poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece, te da je ranjeno najmanje 1.115 osoba, među kojima i 33 djeteta

Objavljeni su novi službeni izvještaji o žrtvama i ranjenima, a borbe na nekoliko frontova i dalje traju.

Iz ukrajinskog ministarstva zdravstva je saopćeno da je u intervenciji Rusije do sada poginulo 198 Ukrajinaca, od kojih troje djece, te da je ranjeno najmanje 1.115 osoba, među kojima i 33 djeteta.

Ovaj broj, nažalost, nije konačan, jer borbe traju na nekoliko frontova, a nisu obustavljane ni tokom noći.

Za više od dva dana ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je više od 3.000 neprijatelja, više od 200 ih je zarobljeno, javlja Ukrinform.

– Više od 55 sati otpora. Naši branioci su u potpunosti uništili planove neprijatelja. Od jutros je ubijeno više od 3.000 ruskih okupatora. Zarobljeno je više od 200 osvajača. Broj zarobljenika se povećava. Nisu očekivali takav odboj i predaju – rekao je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov.

Reznikov je rekao i da je uništeno više stotina oklopnih vozila, uključujući više od 100 ruskih tenkova. Dodao je da je jučer sistemima Stinger oboreno sedam helikoptera.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je pokretanje specijalne operacije u Ukrajini. Nakon toga, ruski projektili su pogodili niz ukrajinskih gradova, a napadnuti su i vojni objekti Oružanih snaga Ukrajine.

Ujutro 24. februara, Vrhovna Rada je odobrila dekret predsjednika Volodimira Zelenskog o uvođenju vanrednog stanja u cijeloj Ukrajini.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da je veći dio ruskih snaga koje napreduju u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu sada 30 kilometara od gradskog središta.

Velika Britanija, koja je prije osporila ruske izvještaje da su ruske snage zauzele jugoistočni grad Melitopolj, rekla je da ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor širom zemlje.

“Ruske snage nastavile su napredovati u Kijevu, a većina njihovih snaga sada je 30 kilometara od središta grada”, objavilo je ministarstvo obrane na Twitteru.

“Rusija tek treba uspostaviti kontrolu nad zračnim prostorom nad Ukrajinom, što uvelike smanjuje učinkovitost ruskog ratnog zrakoplovstva. Ruske žrtve će vjerovatno biti teške i veće od onoga što očekuje ili priznaje Kremlj”, navodi se.