Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spremaju se za borbu

Ukrajinci objavili snimak: “Ovo su sjevernokorejski vojnici u Rusiji”

Foto: Screenshot

Ukrajinska vlada objavila je snimak za koju tvrdi da prikazuje sjevernokorejske vojnike u Rusiji.
Snimak je objavio ukrajinski Centar za strateške komunikacije, koji djeluje u sklopu ukrajinskog ministarstva kulture i informisanja.

Snimka objavljena na službenom Telegram kanalu Centra, prema tvrdnjama Ukrajine, prikazuje sjevernokorejske vojnike kako preuzimaju vojne uniforme i opremu u vojnoj bazi na dalekom istoku Rusije. Video je, navodi Centar, nastao u centru za obuku u mjestu Sergejevki.

Snimka se prvo pojavila na Telegram kanalima prokremaljskih vojnih blogera, a istraživačka stranica Agentstvo tvrdi da je nastala u Sergejevki na ruskom dalekom istoku, oko 200 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

Ukrajinski izvori, podsjetimo, već danima tvrde da su u Rusiju poslani sjevernokorejski vojnici koji će učestvovati u ratu protiv Ukrajine, javlja Index.hr.

Više od 10.000 sjevernokorejskih vojnika obučava se za rat protiv Ukrajine na teritoriju Rusije, tvrde obavještajni izvori iz Ukrajine i Južne Koreje.

Kako je u intervjuu za stranicu The War Zone rekao Kirilo Budanov, šef vojne obavještajne službe Ukrajine, oko 11.000 pripadnika pješačkih jedinica sjevernokorejske vojske trenutno prolazi obuku za rat na istoku Rusije. Očekuje da će biti spremni do 1. novembra, odnosno za manje od dvije sedmice.