Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Desant na poluotok

Ukrajinci objavili snimak i tvrde: Iskrcali smo se na Krim i podigli zastavu

ukrajinski vojnik krim
Foto: Screenshot/ Twitter

Ovaj izvještaj još nije nezavisno potvrđen, a Rusija se o njemu nije oglasila

Ukrajinska mornarica i vojna obavještajna služba izveli su tokom noći ‘specijalnu operaciju’ u kojoj su se jedinice iskrcale na Krim, ukrajinski poluotok koji je pod ruskom okupacijom od 2014, saopćila je u četvrtak Glavna obavještajna uprava (HUR) Ministarstva odbrane.

Operacija, koju Reuters nije mogao neovisno potvrditi, predstavljala bi rijetku demonstraciju da su ukrajinske snage u stanju izvesti kopnene operacije na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014.

Kratka i ne baš svijetla video snimka objavljena uz izjavu prikazuje mali motorni čamac koji se noću kreće kroz vodu u blizini obale. HUR navodi da je tačka slijetanja bila na zapadnom vrhu Krima, u blizini naselja Olenivka i Mayak.

-Specijalne jedinice na plovilima iskrcale su se na obalu u području naselja Olenivka i Majak – stoji u saopćenju HUR-a.

Rečeno je da su “svi ciljevi” postignuti i da su neprijatelju naneseni gubici, ali nisu navedeni ciljevi.

-Također, državna zastava ponovno se zavijorila na ukrajinskom Krimu – rečeno je, ne navodeći gdje tačno niti navodeći dodatne pojedinosti.

Rusija nije komentarisala izvještaj koji se poklopio s Danom nezavisnosti Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u srijedu da će prekinuti rusku okupaciju Krima iako Rusija ne pokazuje znake napuštanja poluotoka.