Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajina u ofanzivu poslala samo 30 posto svojih trupa? O ukrajinskoj vojsci govorio i šef NATO-a

Ukrajinska vojska
Foto: Facebook
Arhiva

Naglasio je poteškoće protuofanzive, uključujući težak teren i ukopane ruske odbrambene položaje, uključujući minska polja i tenkovske zamke

Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da je trenutno aktivno “samo 30% brigada” rezerviranih za protuofanzivu.

Dodao je da ih zabrinjavaju nedostatak zračne dominacije Ukrajine te nadmoćni ruski borbeni avioni i protuzračna odbrana.

“No, uprkos svemu tome, pokazali smo napredak tokom ove protuofanzive. Iznenadili smo svijet, činimo čudo i zaustavili smo drugu najveću nuklearnu silu na svijetu. Rusija je vrlo jaka, ali ne sumnjam u našu pobjedu”, kazao je Porošenko, a prenosi Sky News.

Ukrajinci se suočavaju s poteškoćama u protuofanzivi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg obećao je da će se Savez obvezati na daljnju pomoć za modernizaciju ukrajinske vojske na summitu koji će se održati u srpnju u glavnom gradu Litve Vilniusu. U izjavi objavljenoj u njemačkim novinama Tagesspiegel u srijedu, Stoltenberg je rekao da će saveznici usvojiti na samitu višegodišnji paket pomoći koji će Ukrajinu dovesti do standarda NATO-a.

Kazao je kako će NATO pomoći ukrajinskoj vojsci u prijelazu s vojske temeljene na starom sovjetskom modelu na moderne snage koje djeluju prema standardima NATO-a. Stoltenberg je rekao da nakon višemjesečne vojne obuke na opremi NATO-a Ukrajina vraća svoj teritorij koji su okupirale ruske snage.

Na samitu rasprava o nastavku potpore Ukrajini

Također je naglasio važnost kontinuirane potpore zemlji koja je u obrambenoj borbi protiv agresorske Rusije otkako je Moskva pokrenula invaziju punog opsega u februaru prošle godine.

Naglasio je poteškoće protuofanzive, uključujući težak teren i ukopane ruske odbrambene položaje, uključujući minska polja i tenkovske zamke. Države članice NATO-a sastat će se na samitu 11. i 12. srpnja. Očekuje se da će raspravljati o nastavku potpore Ukrajini.