Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Donjeck

Ukrajina se odupire ofanzivi “visokog intenziteta” u Soledaru: “Ovo je teška faza rata”

soledar ukrajina borbe ss

Kremlj je za svoj primarni cilj postavio zauzimanje industrijskog regiona Donjecka nakon skoro godinu dana borbi koje su ga dovele do odustajanja od ambicioznijih ciljeva poput zauzimanja glavnog grada Kijeva i svrgavanja ukrajinske vlade

Ukrajina je u petak saopćila da se odupire ruskoj ofanzivi “visokog intenziteta” u Soledaru, gotovo potpuno uništenom gradu u istočnoj oblasti Donjecka koji je sada epicentar rata.

Ta procjena je došla nekoliko sati prije sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem se raspravljalo o situaciji u Ukrajini.

– U Soledaru je tokom noći bilo vruće. Neprijateljstva su se nastavila. Neprijatelj je premjestio gotovo sve svoje glavne snage na front Donjeck i održava ofanzivu visokog intenziteta. Ovo je teška faza rata – rekla je zamjenica ministra odbrane Hanna Malyar.

Kremlj je za svoj primarni cilj postavio zauzimanje industrijskog regiona Donjecka nakon skoro godinu dana borbi koje su ga dovele do odustajanja od ambicioznijih ciljeva poput zauzimanja glavnog grada Kijeva i svrgavanja ukrajinske vlade.

Ruska plaćenička grupa Wagner tvrdi da je predvodila ofanzivu za Soledar i već je ranije ove sedmice objavila da je njene snage kontrolišu.

Ali i Kremlj i rusko ministarstvo odbrane pozvali su na oprez i rekli da su borbe u Soledaru još uvijek u toku.

Predsjednik Volodimir Zelenski obećao je u četvrtak da će ukrajinske snage koje brane Soledar i susjedni Bakhmut biti naoružane svime što im je potrebno u nekim od najkrvavijih bitaka rata.

Posmatrači su podijeljeni oko strateškog značaja Soledara, grada rudnika soli s prijeratnim stanovništvom od oko 10.000 ljudi.

To bi moglo djelovati kao mostobran za Rusiju da razvije svoju ofanzivu za Bakhmut, veći grad u blizini koji ruske snage napadaju mjesecima.