Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"reuters"

Ukrajina poslala poziv: Hoće li Putin biti uhapšen ako se pojavi na samitu G20?

vladimir putin
Foto: Tass/SIPA USA/Pixsell
Vladimir Putin

Vladimir Putin je na potjernici Haaga od marta 2023. godine, Rusija negira optužbe za ratne zločine, a Kremlj je odbacio nalog ICC-a kao “ništavan i nevažeći”

Ukrajinski državni tužilac kazao je da je primio obavještajne podatke da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao prisustvovati samitu G20 u Brazilu idućeg mjeseca. Pozvao je brazilske vlasti da provedu nalog za njegovo hapšenje ruskog predsjednika ako se pojavi na samitu.

Međunarodni krivični sud (ICC) u Haagu izdao je potjernicu za Putinom u martu 2023., godinu dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, optužujući ga za ratni zločin deportacije djece.

Rusija negira optužbe za ratne zločine, a Kremlj je odbacio nalog ICC-a kao “ništavan i nevažeći”.

Na pitanje je li donesena odluka o tome hoće li Putin prisustvovati sastanku Grupe 20, vodećih svjetskih ekonomija, portparol Kremlja Dmitij Peskov izjavio je novinarima u ponedjeljak:”Ne. Kada odluka bude donesena, obavijestit ćemo vas”.

Ukrajinski državni tužilac Andrej Kostin izjavio je u intervjuu za Reuters kako je “bitno da međunarodna zajednica bude jedinstvena i da smatra Putina odgovornim”.

– Zbog informacija da bi Putin mogao prisustvovati samitu G20 u Brazilu, želio bih ponoviti da je obaveza brazilskih vlasti kao države stranke Rimskog statuta uhapstiti ga ako se usudi posjetiti tu zemlju – kazao je Kostin, misleći na ugovor kojim je osnovan ICC.

– Uistinu se nadam da će ga Brazil uhapsiti, potvrđujući svoj status demokratske i pravne države. Propust da se to učini riskira postavljanje presedana prema kome čelnici optuženi za zločine mogu putovati nekažnjeno – kazao je Kostin za Reuters.