Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bespilotne letjelice

Ukrajina pokrenula ogroman napad na Rusiju. Napadnuta i Moskva, ima mrtvih

Foto: Screenshot/X

Posljednjih mjeseci ukrajinske snage pojačale su napade na mete unutar ruskog teritorija, s ciljem nanošenja štete ruskoj naftnoj industriji i postrojenjima koje Rusi koriste u vojne svrhe

Ukrajina je u utorak pogodila Moskvu i zapadnu Rusiju u jednom od svojih najvećih napada bespilotnim letjelicama ikada, usmrtivši najmanje jednu ženu, uništivši desetine domova i prisilivši na zatvaranje glavnihaerodroma u glavnom gradu, rekli su ruski zvaničnici.

Napadi su izvršeni još i na Brjansk, Tulu, Kalugu, Belgorod, Kursk, Orel, Voronjež, kao i regiju Krasnodarskog kraja.

Ukrajina još nije komentirala napad.

Gradonačelnik Moskve: Dronovi išli prema Moskvi

Videosnimke eksplozija koje su se čule iznad Brjanske oblasti objavili su lokalni stanovnici na društvenim mrežama pola sata iza ponoći po lokalnom vremenu. Guverner Alexander Bogomaz ustvrdio je da je protuzračna odbrana tokom noći oborila 59 ukrajinskih dronova.

Kasnije tijekom noći gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin također je ustvrdio da je više od deset dronova oboreno iznad Moskovske oblasti na putu za glavni grad, prenosi Index.

Sobjanin je izvijestio da hitne službe gase požar na 11. i 12. spratu stambene zgrade u Ramenskoju. Srušeni ostaci drona također su pronađeni u blizini međunarodnog aerodroma Žukovski, nekih 36 kilometara jugoistočno od središta Moskve.

Više od 30 međunarodnih i domaćih letova, koji su trebali poletjeti između ponoći i 7 ujutro po lokalnom vremenu, odgođeni su u zračnoj luci Vnukovo zbog napada. Aerodrom Domodedovo u Moskovskoj oblasti zatvoren je u ranim jutarnjim satima.

U Tulskoj oblasti navodno su oborena dva drona, a krhotine su pale na energetski objekt. Prema izvješćima ruskih državnih medija, nije bilo ozlijeđenih niti prekida opskrbe.

Ukrajinci sve žešće napadaju dronovima

Posljednjih mjeseci ukrajinske snage pojačale su napade na mete unutar ruskog teritorija, s ciljem nanošenja štete ruskoj naftnoj industriji i postrojenjima koje Rusi koriste u vojne svrhe.

Tokom noći 1. septembra deseci bespilotnih letjelica su napali nekoliko ruskih regija, a rusko ministarstvo obrane tvrdi da je oborilo 158 bespilotnih letjelica.