Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zeleno svjetlo

Ukrajina i Moldavija u utorak otvaraju pregovore s Evropskom unijom

volodimir zelenski
Foto: kabinet predsjednika Zelenskog

Mađarska je sve dosad kočila usvajanje pregovaračkog okvira za Ukrajinu, tvrdeći da ta zemlja nije ispunila tražene uvjete, naročito u pogledu mađarske manjine u Ukrajini

Države članice EU-a usvojile su pregovaračke okvire za Ukrajinu i Moldaviju čime su se stekli uvjeti za početak pristupnih pregovora, objavilo je danas belgijsko predsjedništvo.

“Vijeće EU-a usvojlo je pregovarački okviri za pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom. To otvara put za početak pregovora, u utorak 25. juna u Luksemburgu”, objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Nekoliko mjeseci nakon ruskog napada na Ukrajinu, u junu 2022. EU je dodijelo status kandidatkinja za članstvo Ukrajini i Moldaviji. U decembru prošle godine šefovi država ili vlada članica EU-a donijeli su odluku o otvaranju pregovora s dvije bivše sovjetske republike. Nakon toga, trebalo je usvojiti pregovaračke okvire da bi se pregovori doista i otvorili.

Mađarska je sve dosad kočila usvajanje pregovaračkog okvira za Ukrajinu, tvrdeći da ta zemlja nije ispunila tražene uvjete, naročito u pogledu mađarske manjine u Ukrajini.

Otvaranje pristupnih pregovora dug je proces koji može trajati godinama. Za svaki korak u tom procesu potreban je konsenzus svih država članica. U EU-u ističu da za proširenje trebaju biti spremne obje strane, zemlja kandidatkinja kao i sama Unija.