Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stižu snimke

Ukrajina dronovima napala ključnu rusku tvornicu oružja, stižu snimke

sverdlov napad dronovima
FOTO: X

Tvornica, jedan od najvećih proizvođača eksploziva koji koriste ruske snage u ratu koji je Moskva pokrenula protiv Ukrajine u februaru 2022.

Ukrajina je dronovima po noći gađala Moskvu i tvornicu vojnog eksploziva duboko u ruskom teritoriju, izvijestili su u nedjelju dužnosnici i ruski kanali na Telegramu.

Ruske jeidnice protivzračne odbrane oborile su 110 ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad Rusije, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane, uključujući jednu iznad moskovske regije, 43 iznad pogranične regije Kurska i 27 iznad jugozapadne regije Lipeka.

Napad na državnu tvornicu Jakov Mihajlovič Sverdlov

Ruski kanal na Telegramu SHOT izvijestio je da su dronovi pokušali napasti državnu tvornicu Jakov Mihajlovič Sverdlov u gradu Dzeržinsku, u regiji Nižnjem Novgorodu, oko 400 km istočno od Moskve.

Tvornica, jedan od najvećih proizvođača eksploziva koji koriste ruske snage u ratu koji je Moskva pokrenula protiv Ukrajine u februaru 2022., podliježe sankcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Četiri vatrogasca zadobila su lakše rane od gelera u napadu dronom na industrijsku zonu u gradu Dzeržinsku, rekao je guverner regije, ne precizirajući metu napada. Na snimcima koji se pojavljuju jutros na internetu, čuju se jake eksoplozije, rafalna paljba protivzračne odbrane, kao i trenutak kada protivzračna odbrana projektilom pogađa jedna od dronova.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je na Telegramu da je osam ukrajinskih dronova uništeno iznad Nižnjeg Novgoroda. Stanovnici su prijavili snažne eksplozije i bijeli dim u području elektrane, javlja SHOT.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je na Telegramu da su krhotine pale u okrugu Ramenskom u moskovskoj regiji, ali da nije bilo štete niti žrtava.

Iz Ukrajine nije bilo komentara o napadima dronovima.

Kijev je često govorio da njegovi zračni napadi ciljaju infrastrukturu ključnu za ruske ratne napore i da su odgovor na kontinuirane zračne napade Moskve na Ukrajinu.

Ruski dužnosnici često ne otkrivaju puni razmjer štete koju su nanijeli napadi bespilotnim letjelicama, posebice na vojnoj, prometnoj ili energetskoj infrastrukturi.