Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ublažene mjere

Ukidaju se COVID potvrde za ulazak u tržne centre u Crnoj Gori

Covid_certifikat-potvrda

Nove mjere važiće od 4. do 18. februara

Vlada Crne Gore je ublažila epidemiološke mjere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja koronavirusa. Nove mjere predviđaju da više nije potrebno posjedovanje COVID potvrda za ulazak u tržne centre, a takođe dozvoljava se prisustvo publike sportskim takmičenjima, u unutrašnjosti sportskih objekata, do četvrtine od ukupnog broja mjesta za sjedenje, uz posjedovanje COVID potvrde, nošenje maske i odstojanja od dva sjedišta između gledalaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Nove mjere važiće od 4. do 18. februara.

Prema riječima Igora Galića, direktora Instituta za javno zdravlje, nakon porasta broja novooboljelih krajem prošle godine, kao i u prvoj sedmici januara ove, uslijedio je pad u broju novoregistrovanih slučajeva COVID-19 u poslednje tri sedmice.

“Tako je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50 odsto u odnosu na prethodne dvije nedjelje. Bez obzira na ovaj podatak, dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok, tako da opuštanja ne treba da bude. Istina je da se u Crnoj Gori sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1.000 stanovnika, čime smo u prethodnom periodu i detektovali veliki broj slučajeva, što ukazuje na dobar nadzor nad pandemijom. Kada poredimo podatke u zadnjih sedam dana o broju novooboljelih na milion stanovnika, Crna Gora se nalazi iza većine razvijenih zemalja Evrope, kao što su Danska, Francuska, Belgija, Njemačka, Hrvatska”, kazao je Galić.

Istakao je da nakon 21. decembra prošle godine, od kada je omikron varijanta dominantna u Crnoj Gori, broj prijavljenih smrtnih slučajeva je 0,3 odsto u odnosu na ukupan broj novoboljelih, što je četiri do šest puta manje, nego kada je bila dominantna delta varijanta koronavirusa.

“Svakako i dalje je neophodno da se poštuju protivepidemijske mjere, sa posebnim akcentom na vakcinaciju. Samo poštovanjem mjera, uz adekvatno sprovedenu imunizaciju, možemo uticati na smanjenje udjela smrtnosti”, naglašava Galić.

Navodi da je više od 80 odsto pacijenata koji su izgubili bitku sa ovom COVID-19 bilo nevakcinisano.

“Zbog navedenog, još jednom apelujemo na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo pet mjeseci od posljednje doze vakcine, da prime i treću dozu. Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere”, poručuje Galić.