Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priština

Ubistvo Olivera Ivanovića: Još jedan zaštićeni svjedok odustao od ispitivanja

oliver ivanovic (1)

U roku od tri godine, Specijalno tužiteljstvo u Prištini podiglo je tri optužnice u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao

Zaštićeni svjedok pod šifrom B3 odustao je danas od javnog svjedočenja u nastavku suđenja optuženima u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, navodeći da to čini zbog lične sigurnosti.

“Moram vas obavijestiti da zbog osobne sigurnosti nisam u stanju da se danas izjasnim”, rekao je preko video-linka svjedok B3, pred tužiteljem, sudskim vijećem, optuženima i njihovim advokatima, istaknuvši kako njegov identitet nije više sakriven.

Sudac Valon Kurtaj zatražio je od svjedoka da objasni razloge odustajanja od svjedočenja i da kaže je li odustajanje znači da ne želi dati izjavu, na šta je on odgovorio da “ne smije, i da njegov identitet nije više sakriven, ali da bi volio da o detaljima razgovara sa sucem u četiri oka”.

Zaštićeni svjedok je na insistiranje suca, još jednom potvrdio kako želi svjedočiti samo pred sudskim vijećem.

Ovo je treći zaštićeni svjedok tužiteljstva koji zbog sigurnosti odbija svjedočiti, a sudsko vijeće će naknadno odlučiti kako će postupiti prema njemu, prenosi RTS.

Za ispitivanje su ostala još dva svjedoka tužiteljstva koji nemaju status zaštićenih, a sljedeća ročišta su najavljena za 1. i 4. novembra.

Advokati pojedinih optuženih su tokom današnjeg ročišta i nakon toga istaknuli da je za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka odgovorno tužiteljstvo, koje je objavljivanjem podataka gdje rade, što su po struci i drugim informacijama indirektno otkrilo njihov identitet.

Po tumačenjima pravnika, sudsko vijeće nakon odustajanja svjedoka B3 od davanja iskaza, može predložiti da se u obzir uzme njegovo prvo svjedočenje dano 2019. godine, sačuvano u pisanoj formi, ali da s tim moraju biti suglasni svi akteri u sudskom procesu, uključujući i branitelje optuženih.

U roku od tri godine, Specijalno tužiteljstvo u Prištini podiglo je tri optužnice u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, ali osim što su se optuženi dva puta izjasnili da nisu krivi, sudski proces nije dalje odmakao.

Prva je podignuta početkom prosinca 2019. godine, a već krajem decembra iste godine tadašnji tužitelj Sul Hoxha dostavio je drugu izmijenjenu optužnicu. Potom je u novembru 2020. podignuta i treća optužnica.

Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara 2018. godine sa šest hitaca u leđa, ispred prostorija svoje stranke u Sjevernoj Mitrovici.

Optuženi su Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara, Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović.

Njima se na osnovu treće optužnice na teret stavlja da su od 2014. do 2018. bili dio kriminalne grupe sa Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem na čelu, te da su u kontinuitetu pokušavali pod svoju kontrolu staviti Sjevernu Mitrovicu.