Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

Ubijen ruski ratni dopisnik, još trojica ranjena

zuravljev
FOTO: Izvestia / Telegram

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je Ukrajina koristila kasetnu municiju u incidentu, ali nije pružilo dokaze za to

 Ratni dopisnik ruske novinske agencije RIA Novosti ubijen je, a tri druga ruska novinara su ranjena u subotu u granatiranju fronta u ukrajinskoj jugoistočnoj regiji Zaporožja – saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane, javlja Reuters.

Rusko ministarstvo tvrdi da su novinari ranjeni u ukrajinskom artiljerijskom napadu. Oni su evakuirani s bojnog polja, ali dopisnik RIA-e Rostislav Žuravljev preminuo je tokom putovanja, navodi se.

Rečeno je da su ostali zadobili ozbiljne povrede, ali da su u stabilnom stanju.

-Nema životne opasnosti. Pruža im se sva potrebna medicinska pomoć – rekli su iz Ministarstva.

RIA je u izvještaju potvrdila da je njen dopisnik ubijen dok je izvještavao u selu Piatykhatky na prvoj liniji fronta, te da je jedan od njenih snimatelja također povrijeđen.

Dopisnik TV kanala Izvestia Roman Polšakov i snimatelj tog TV kanala Dmitrij Šikov ozlijeđeni su i ukazana im je ljekarska pomoć, objavila je ta TV na svom Telegram kanalu.

Polšakov ima četiri rane od gelera, dok Shikov ima krhotine u mekim tkivima i manji prelom kuka.

Ranjen je dopisnik RIA Novosti Konstantin Mihalčevski.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je Ukrajina koristila kasetnu municiju u incidentu, ali nije pružilo dokaze za to, a Reuters ih nije mogao nezavisno provjeriti, navodi agencija. Što se tiče sela Piatykhatky, u isto je skoro prije mjesec danas ušla ukrajinska vojska, no Rusi negiraju da ga Ukrajinci drže pod punom kontrolom.