Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U zatvoru umro organizator ubistva ruske novinarke Politkovske

Gaitukajev2223

Ruski mediji javljaju da je u specijalnom zatvoru za doživotne osuđenike umro organizator ubistva čuvene opozicione novinarke Ane Politkovske. Lom-Ali Gaitukajev, poznati čečenski kriminalac, u trenutku smrti imao je 59 godina.

Ranije je saopštavano o njegovoj bolesti (ciroza jetre), zbog čega se radilo na pokušaju prijevremenog oslobađanja od služenja doživotne kazne koju mu je odredio sud u Moskvi. Advokat Gaitukajeva, Elena Harionovski, rekla je da će tijelo danas biti predato porodici i pokopano u Čečeniji na porodičnom groblju u selu Ačhoj-Martan.

Podsjetimo da je Politkovskaja, poznata po člancima u kojim je žestoko kritikovala Putinovu vlast, ubijena u Moskvi 7. oktobra 2006. godine. Istraga je utvrdila da je zločinački tim stvorio Gaitukajev, a da su bili uključeni jedan bivši djelatnik moskovske specijalne policije te Rustam Mahmudov, koji je povukao obarač i koji je takođe osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
Nalogodavci ovog zločina, međutim, nikad nisu otkriveni. Ruska i evropska javnost sumnjičila je predsjednika Putina da stoji iza atentata koji je izazvao buru protesta u svijetu. U svojoj peticiji međunarodna organizacija “Reporteri bez granica” skupila je 6000 potpisa, zahtijevajući osnivanje međunarodne istražne komisije o ubojstvu Politkovske. Među potpisnicima su mnogi ugledni pisci, filozofi i političari.

Ruske vlasti nisu uslišile pomenute zahtjeve, pa je likvidacija višestruko nagrađivane, najpopularnije ruske novinarke ipak ostala obavijena velom tajne.