Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Španiji danas parlamentarni izbori

spain election

U Španiji su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima, po predizbornim predviđanjima, nijedna stranka neće uspjeti samostalno osvojiti potrebnu većinu, već je najizglednija uspostava koalicijske vlade.

Predviđanja govore da će konzervativna Narodna stranka premijera Mariana Rajoya pretrpjeti značajan gubitak u broju zastupnika, ali i ostati najsnažnija pojedinačna stranka u parlamentu.

Najveći su im suparnici Socijalistička radnička stranka, liberalna stranka Ciudadanos i ljevičarski pokret Podemos.

Dvije godine nakon što su se u Španiji, zbog nezadovoljstva bolnim mjerama štednje i korupcijskim skandalima, na političkoj sceni pojavile dvije nove stranke, Podemos, koji se protivi socijalnim rezovima i politici upravljanoj iz Bruxellesa, te Građani, koji žele završiti sa starom korumpiranom politikom, četiri stranke sada se ravnopravno natječu za mjesta u parlamentu u kojem više neće biti dominacije dvaju dugogodišnjih rivala, Narodne stranke i Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE).

U takvom scenariju, u kojem niti jedna stranka, kako se procjenjuje na današnjim izborima neće osvojiti većinu, nova vlada će biti prisiljena pregovarati o svim politikama koje ima na dnevnom redu.

„Imat ćemo manjinsku vladu, a s obzirom da takve vlade imaju manje šanse za preživljavanje, može se očekivati njen pad prije isteka četverogodišnjeg mandata“, smatra Lluis Orriols, profesor politologije s madridskog Univerziteta Carlos III.

Ako je suditi po anketama, Narodna stranka će osvojiti relativnu većinu glasova, no njih će biti daleko manje u odnosu na izbore 2011., kada je dobila apsolutnu većinu, za koju je potrebno 176 mjesta u parlamentu. Konzervativci premijera Mariana Rajoya trenutano drže 186 od 350 zastupničkih mjesta.

Oni su na prošlim izborima smijenili s vlasti PSOE, u jeku finansijske i ekonomske krize koja je sredinom 2011. dovela do rekordne stope nezaposlenosti od 27 posto. Od jula do septembra ove godine stopa nezaposlenosti pala je na 21 posto pa to daje vjetar u leđa vladajućoj stranci, iako je stopa, uz onu u Grčkoj, najviša u Evropskoj uniji.