Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjećanje na genocid

U Skupštini Sjeverne Makedonije održana komemorativna sjednica povodom 11. jula

l_6a35757989e3c13c5f4b28b8657adbeb

Sjednicom je predsjedavao jedan od inicijatora za njeno održavanje, narodni poslanik Zećir Ramčilović, a prisustvovali su najviši državni zvaničnici

U Skupštini Republike Sjeverne Makedonije po prvi put je održana Komemorativna sjednica povodom obilježavanja “11 jula – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici“.

Prisutnima su bili podijeljeni “Cvjetovi Srebrenice“, a u skupštinskoj sali bio je postavljen baner posvećen genocidu u Srebrenici.

Sjednicom je predsjedavao jedan od inicijatora za njeno održavanje, narodni poslanik Zećir Ramčilović, a prisustvovali su najviši državni zvaničnici.

Na komemoraciji, nakon odavanja pošte nevino ubijenim žrtvama, obratili su se predsjednik Skupštine RS Makedonije Talat Džaferi, prvi zamjenik predsjednika Vlade RS Makedonije Artan Grubi, poslanici u Parlamentu Sanela Škrijelj i Zećir Ramčilović, u ime kabineta premijera Vlade, Vladimir Pivovarov, zamjenik direktor Agencije za ostvarivanje prava zajednica Dželal Hodžić, te u ime bošnjačkih nevladinih organizacija obratila se Mersiha Smailović – saopćili su organizatori.

Svi govornici su imali jednu bitnu zajedničku poruku mira, da se u ovim senzitivnim trenucima smire tenzije, jer upravo govor mržnje vodi ka djelima iz mržnje, a genocid u Srebrenici mora biti opomena svim ljudima svijeta, a da su kompromis i dijalog najbolje sredstvo za mir i prosperitet, te da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Skupština Republike Sjeverne Makedonije svojom deklaracijom iz 2010. godine se obavezala da obilježava “11 juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici”, ali tek prvo obilježavanje se desilo 2017., kada je komemoraciji u Potočarima prisustvovala državna parlamentarna delegacija koju je predvodio Zećir Ramčilović.