Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U obrušavanju biciklističke staze poginule najmanje dvije osobe

brazil staza

U obrušavanja dijela biciklističke staze uz morsku obalu u Rio de Janeiru poginule su najmanje dvije osobe.

Svjedoci kažu da je, u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu, u trenutku rušenja dijela staze, koji se nalazi na visini od 50 metara iznad mora, bilo najmanje pet osoba. Spasioci pretražuju područje gdje se nesreća dogodila.

Biciklistička staza na metalnim stubovima iznad mora izgrađena je uoči Ljetnih olimpijskih igara koje će se u augustu ove godine održati u Rio de Janeiru. Za sada nije poznat uzrok obrušavanja. Na stazi, koja je otvorena početkom godine, nije bilo planirano nikakvo takmičenje tokom Olimpijade.

Damiano Pinhero, očevidac nesreće, za brazilske medije je rekao da su morski valovi bili ogromni.

“Ljudi su se zaustavili na biciklističkoj stazi kako bi slikali valove, koji su bili ogromni. Tada sam vidio najveći val ikada. Podigao je biciklističku stazu i počeli su padati komadi. Vidio sam ljude kako padaju u more. Bilo je stravično”, rekao je Pinhero.

Dva beživotna tijela su izronila iz mora, a valovi su ih izbacili na plažu.

Rio de Janeiro je prije Olimpijskih igara pokrenuo projekat povezivanja svih biciklističkih staza u gradu. Radovi su počeli 2014. godine, a dio projekta biciklističke staze uz obalu iznad mora otvoren je januaru i koštao je 45 miliona reala (oko 11,2 mliona eura).