Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cjelodnevna potraga

U Njemačkoj uhapšen napadač koji je ubio troje ljudi, ISIS preuzeo odgovornost

njemacka policija solingen
Foto: Screenshot/ YouTube

Militantna grupa je na Telegramu objavila da je napad izveo jedan od njenih članova “kao osvetu za muslimane u Palestini i na svim drugim mjestima”

Muškarac osumnjičen za napad u Solingenu je uhapšen. Regionalni ministar unutrašnjih poslova Herbert Reul rekao je za ARD-ov Tagesthemen da je policija uhapsila “pravog osumnjičenika”.

Reul je naglasio da je to čovjek kojeg su tražili cijeli dan.

Njemački mediji pišu da se muškarac predao policijskoj patroli. Odjeća mu je bila krvava i prljava.

ISIS preuzeo odgovornost

Islamska država preuzela je odgovornost za napad nožem u gradu Solingenu na zapadu Njemačke u kojem su ubijene tri osobe, a povrijeđeno osam osoba. ISIS nije objavio nikakve dokaze za svoju tvrdnju. Ranije je više puta ISIS lažno preuzimao odgovornost za zločine.

Sada se čeka da obavještajne službe procijene radi li se o istinitoj tvrdnji.

ISIS je početkom ove godine preuzeo odgovornost za dva velika masakra, bombaški napad u Iranu u kojem je ubijeno 100 osoba i napad u Moskvi u kojem su živote izgubile 144 osobe.

Militantna grupa je na Telegramu objavila da je napad izveo jedan od njenih članova “kao osvetu za muslimane u Palestini i na svim drugim mjestima”.

Stručnjak za terorizam: Pitanje je hoće li ISIS objaviti video priznanja

Stručnjak za terorizam Michael Götschenberg za njemačku javnu televiziju je komentirao vijest da je ISIS preuzeo odgovornost za napad.

“I ranije su često tvrdili takve stvari, ponekad s pravom, a ponekad pogrešno”, rekao je Götschenberg.

Kaže da je sad odlučujuće pitanje postoji li video na kojem napadač preuzima odgovornost, a koji je proslijeđen ISIS-u i koji je ISIS objavio. “Za sada ovaj video ne postoji”, rekao je Götschenberg.